Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / „Alice în Ţara minunilor”, pusă în scenă de elevii clasei a III-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

„Alice în Ţara minunilor”, pusă în scenă de elevii clasei a III-a de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii clasei a III-a D de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, îndrumaţi de doamnele profesoare pentru învăţământul primar Veronica Isdrăilă şi Laura Baidoc, au dat viaţa personajelor din cartea „Alice în Ţara minunilor”, o poveste despre o lume de basm, plină de personaje fantastice, scrisă de autorul britanic Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson) în 1865.

Piesa a fost pusă în scenă marţi, 3 iunie 2014, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din clădirea liceului de pe strada Aluminei, nr. 88 din Oradea, bucurându-se de binecuvântarea şi prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, precum şi de prezenţa inspectorului şcolar de religie, a conducerii şcolii, a cadrelor didactice, a părinţilor şi a numeroşi invitaţi.

Reprezentaţia scenică a pus în valoare talentul, dăruirea şi munca elevilor, pregătiţi de doamnele învăţătoare, iar metamorfozările personajului principal, Alice, şi conversaţiile ei cu celelalte personajele: Sora ei, Iepurele Alb, şoarecele, şopârla Bill, Omida, Valeţii Ducesei, Bucătăreasa Ducesei, Ducesa, Pisica de Chesire, Iepurele de Martie, Pălărierul, Hârciogul, Slujitorii în formă de cărţi de joc ai Reginei, Regele, Regina, Grifonul, Falsa Broască Ţestoasă, i-au transpus pe spectatorii prezenţi în fantastica şi minunata lume a copilăriei.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe micii actori şi le-a adresat cuvânt de binecuvântare: „Eu vă felicit şi nu mă satur să vă admir. Sunteţi atât de frumoşi, de dăruiţi de Dumnezeu cu multe daruri, unul mai talentat decât celălalt. Îi felicit şi pe părinţii voştri, care au grijă de voi acasă, pe dascălii voştri care au grijă de voi la şcoală şi Îi mulţumesc lui Dumnezeu că v-a făcut aşa cum sunteţi.”

„Cred că dacă veţi continua în viaţă să vă trăiţi cu intensitate visele, pasiunile şi dorinţele frumoase, veţi ajunge departe. Mă gândeam urmărindu-vă, mai ales pe cei care aţi avut roluri mai lungi şi mai grele, cum aţi reuşit? Asta înseamnă că aveţi talent. Sunteţi foarte talentaţi, foarte expresivi, foarte frumoşi. Chipurile voastre spun povestea înainte chiar de a vă deschide guriţele, iar în momentul când aţi început să jucaţi, a fost o surpriză copleşitoare. Intrând în poveste ne-aţi transpus şi pe noi în lumea aceea fantastică, trăind şi noi povestea frumoasă a Alicei.”.

„Dacă veţi face şi mai departe astfel de bucurii oamenilor, voi înşivă veţi fi fericiţi, împreună cu părinţii şi dascălii voştri şi, cu siguranţă, lumea va fi mai bună, mai frumoasă, mai educată, mai elegantă, dacă ar fi mai mulţi oameni ca voi. Vă felicit încă o dată pentru tot efortul pe care l-aţi depus, pentru toate replicile, o adevărată artă a conversaţiei, şi pentru că ne-aţi adus clasica politeţe britanică, eleganţa şi umorul englezesc în mijlocul nostru”.

Ca răsplată şi preţuire pentru efortul depus, Chiriarhul Oradiei le-a dăruit micilor actori câte un exemplar din Sfânta Scriptură (Biblia copiilor) şi iconiţe cu Praznicul Înălţării Domnului.

În aria preocupărilor extracurriculare ale elevilor de la Liceul Ortodox se înscriu şi piesele de teatru, care au mai fost puse în scenă de foarte multe ori. Astfel, în urmă cu trei ani, elevii clasei a IV-a B, coordonaţi de doamnele profesoare Elena Iacob şi Veronica Isdrăilă, au interpretat la Teatrul pentru copii şi tineret „Arcadia” din Oradea, piesa „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupery, iar în anul 2013 elevii claselor de liceu, coordonaţi de doamna profesoară Ramona Urdea, au obţinut Premiul III pentru creaţie şi Premiu special pentru interpretare muzicală cu piesa Constantin, la Festivalul Naţional de teatru pentru liceeni „George Constantin”, ce s-a desfăşurat la Bucureşti.