Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / „Bucuria de a fi creştin”, în Protopopiatul Oradea

„Bucuria de a fi creştin”, în Protopopiatul Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în data de 24 aprilie 2013, în sala festivă a Protopopiatului Oradea, s-a desfăşurat etapa pe Protopopiatul Oradea a Concursului-spectacol intitulat „Bucuria de a fi creştin”, organizat în întreaga Patriarhie Română cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Acesta cuprinde trei secţiuni: „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular”, „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” şi „Interpretarea unui text literar”.

Concursul „Bucuria de a fi creştin” este organizat ca o continuare a programului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ al Patriarhiei Române, program ce se desfăşoară cu mult succes şi în Eparhia Oradiei.  Acest concurs are ca scop promovarea şi întărirea tradiţiilor creştine, dar şi a credinţei ortodoxe în sufletele copiilor. La această competiţie au participat un număr de 24 de copii, din diferite parohii din cuprinsul Protopopiatului Oradea, cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani. Ei au venit împreună cu preoţii de la parohiile din care provin, dar şi cu profesorii lor de religie. Copiii şi tinerii participanţi au fost îmbrăcaţi în frumoase costume populare, specifice din zonele din care provin.

În deschiderea concursului Părintele Prof. Florin Negruţiu, Inspector şcolar de religie, a ţinut să felicite pe toţi copiii care au participant la acest concurs, dar şi pe îndrumătorii lor, mai ales că prin aceste recitaluri ei mărturisesc credinţa noastră creştină, într-o societate tot mai secularizată.

Interpretările tinerilor au fost jurizate de o comisie condusă de pr. Florin Negruţiu, la care s-au adăugat pr. Ioan Ghitea, responsabil cu cateheza parohială din Protopopiatul Oradea şi doamna profesoară de religie Mihaela Coste de la „Liceul de Arte” din Oradea.

La secţiunea „Interpretarea unui cântec religios sau a unui cântec popular” elevii premiaţi au fost: locul I – Lavinia Chifăr din Parohia Nojorid II, locul II – Alexandru Carţiş, de la Liceul Teologic „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, iar locul III – Roxana Mihalca din Parohia Sânmartin II-ANL. Cei care s-au evidenţiat la secţiunea „Recitarea unei poezii religioase sau populare cu caracter patriotic ori religios” au fost: locul I – Mihai Filip, parohia Husasăul de Criş, locul II – Ruxandra Marian, din Parohia Bratca şi locul III – Andrei Şurca, din Parohia Mierlău. La secţiunea „Interpretarea unui text literar” s-au evidenţiat următorii copiii: locul I – Lavinia Noje, din Parohia Bratca, locul II – Mihaela Bucur, din Parohia Husasăul de Criş şi locul III – Bianca Tocai, din Parohia Husasăul de Criş.

La finalul concursului, Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea şi felicitările Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Munca şi efortul depus de tinerii participanţi nu a rămas nerăsplătită. Cu toţii au primit diplome de participare, iar premianţii au fost recompensanţi cu diplome şi cărţi cu conţinut catehetic.

Următoarea fază a concursului, cea pe eparhie, se va desfăşura la Oradea, în perioada 7-12 mai 2013.