Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / A noua ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”

A noua ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda”

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, joi, 12 decembrie 2013, s-a desfăşurat cea de IX-a ediţie a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda” organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, Protopopiatul Oradea și Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), cu sprijinul Era Shopping Park.

Festivalul îşi propune identificarea şi promovarea colindului creștin autentic şi cuprinderea sa într-o culegere de colinde tradiționale din Bihor. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie.

Acest eveniment are ca scop promovarea tradiţiilor de Crăciun creştin - ortodoxe din ţara noastră şi crearea unui cadru de manifestare tip Festival-Concurs. Un astfel de festival este necesar pentru a ne aminti nu doar de sfânta sărbătoare a Naşterii Domnului, dar și de faptul că suntem români şi că avem o mulţime de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie păstrate şi transmise mai departe tinerei generații, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat cu începere de la ora 13, în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a străzii Republicii, scopul paradei costumelor populare fiind acela de a promova patrimoniul cultural şi spiritual local.

În debutul manifestării, Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Chiriarhului Oradiei, care a felicitat pe participanți, mulţumind organizatorilor pentru efortul depus și grija în păstrarea și promovarea valorilor și tradițiilor autentice creștine ale poporului nostru.

Pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 27 de grupuri de colindători, reprezentând 27 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Tehnic „Traian Vuia” din Oradea, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 din Sâmbăta, Liceul Tehnologic nr. 1 din Popești, Școala Gimnazială nr. 1 din Cuzap, Liceul Tehnologic din Dobrești, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” din Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, Școala Gimnazială  din Luncasprie, Școala Gimnazială din Topa de Sus, Școala Gimnazială  din Hidişel de Dobreşti, Școala Gimnazială nr. 1 din Butan, Liceul Teoretic din Bratca, Școala Gimnazială nr.1 din Beznea, Școala Gimnazială din Hidișelu de Sus, Școala Gimnazială din Chijic, Școala Gimnazială din Bucuroaia, Școala Gimnazială din Răbăgani, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” din Beiuș, Școala Gimnazială nr.1 din Sânicolau Român, Școala Gimnazială nr. 1 din Căbești, Școala Gimnazială din Roșia, Școala Gimnazială din Pietroasa, Școala Gimnazială nr. 1 din Budureasa și Școala Gimnazială nr. 1 din Balc.

În cadrul festivalului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Ştefan Lakatos şi grupul de colindători de la Liceul de Artă din Oradea, coordonat de doamna Aurica Bontu, au susţinut un minirecital.

Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Dl. Crăciun Parasca – folclorist, preşedintele juriului; Pr. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei; Pr. Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului; D-na Voichiţa Vancu şi D-na Mioara Ţigan, inspectori de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor; D-na Viorica Cherteş – preşedinte A.F.O.R.E.O. şi D-na Dana Oprescu din partea Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea.

Ca urmare a jurizării, șase dintre corurile și formațiile corale participante au luat premiul întâi, opt au fost răsplătite cu premiul al doilea, cinci cu premiul al treilea, iar restul au primit mențiuni.

La final, colindătorii au fost răsplătiţi cu cozonaci, nuci şi mere, precum şi cu o diplomă de participare şi au fost invitaţi să deguste din bucate tradiţionale româneşti de post.