Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / A zecea ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda” în Oradea

A zecea ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda” în Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 16 decembrie 2014, în sala de festivități a parcului comercial Era Shopping Park din Oradea s-a desfăşurat cea de-a zecea a ediţie a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, festival organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, Protopopiatul Oradea și Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu sprijinul Era Shopping Park.

Festivalul îşi propune identificarea şi promovarea colindului creștin autentic şi cuprinderea sa într-o culegere de colinde tradiționale din Bihor. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie.

Acest eveniment are ca scop promovarea tradiţiilor de Crăciun creştin - ortodoxe din ţara noastră şi crearea unui cadru de manifestare de tip Festival-Concurs. Un astfel de festival este necesar pentru a ne aminti nu doar de Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului, dar și de faptul că suntem români şi că avem o mulţime de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie păstrate şi transmise mai departe tinerei generații, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat cu începere de la ora 12,00 în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală de pe Calea Republicii, scopul paradei costumelor populare fiind acela de a promova patrimoniul cultural şi spiritual local.

Mesajul de binecuvântare al Chiriarhului Oradiei a fost transmis de Părintele Profesor Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei care a felicitat pe participanți, mulţumind organizatorilor pentru efortul depus și grija în păstrarea și promovarea valorilor și tradițiilor autentice creștine ale poporului nostru.

În acest an, pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 30 de grupuri de colindători, reprezentând 30 de unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Transilvania” Oradea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, Liceul Tehnologic „Vasile Voiculescu” Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești, Liceul Tehnologic Dobrești - structura Școala Gimnazială Hidișel de Dobrești, Liceul Tehnologic Dobrești - structura Școala Gimnazială Luncasprie, Liceul Tehnologic Dobrești - structura Școala Gimnazială Topa de Sus, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teoretic Bratca - structura Școala Gimnazială Beznea, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, Școala Gimnazială Brusturi, Școala Gimnazială Budureasa, Școala Gimnazială Butani, Școala Gimnazială Căbești, Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Școala Gimnazială Lunca - structura Școala Gimnazială Suștiu, Școala Gimnazială nr. 1 Balc, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz - structura Școala Gimnazială Remeți, Școala Gimnazială Chijic, Școala Gimnazială Chijic - structura Școala Gimnazială Bucuroaia, Școala Gimnazială Pietroasa, Școala Gimnazială Pomezeu, Școala Gimnazială Răbăgani, Școala Gimnazială Roșia, Școala Gimnazială Sânnicolau Român. Colindătorilor mai mici li s-au adăugat un grup de studenți ai  Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea.

În cadrul festivalului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ştefan Lakatos şi grupul „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de domnișoara Anamaria Gal, au susţinut câte un recital de colinde.

Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Domnul Crăciun Parasca – folclorist, preşedintele juriului; Pr. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei; Pr. Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului; Doamna Daniela Duma - inspector școlar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor; Pr. Lect. Univ. Dr. Viorel Popa - director al Departamentului din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea; Pr. Simion Goga - inspector pentru cateheză la Episcopia Oradiei şi Doamna Viorica Cherteş - preşedinte al A.F.O.R.E.O.

Pentru prestația din cadrul festivalului, grupurilor de colindători li s-au acordat premii pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Fiecare participant și profesorii însoțitori au primit cadouri oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.

Textele colindelor interpretate în cadrul festivalului urmează să fie cuprinse într-o broșură în care se va menționa locul de unde au fost culese, rapsodul care le-a interpretat, respectiv școala care a preluat și transmis colindul.