Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Activități catehetice în Parohia bihoreană Bratca

Activități catehetice în Parohia bihoreană Bratca

Copiii care participă la programele catehetice din parohia bihoreană Bratca s-au bucurat în această perioadă de mai multe activități desfășurate sub genericul „Familia ajută copiii să învețe iubirea lui Hristos ”. Familia este și cea mică (mama, tata, bunicii), dar și cea mare, comunitatea credincioșilor parohiei și nu numai. Aceste activități s-au pliat foarte bine peste cele două duminici, 1 și 8 Martie, care marchează începutul primăverii, dar și peste prima săptămână din Postul Mare, fiind în același timp încadrate și în calendarului concursului național catehetic „Iubirea lui Hristos în familia mea”, desfășurat în Patriarhia Română pentru a marca anul omagial 2020 dedicat pastorației părinților și copiilor și al filantropilor ortodocși români.

Prima activitate a fost dedicată confecționării de mărțișoare și s-a desfășurat în sfânta biserică din Bratca, în zilele de 23 și 26 februarie. Duminică 1 Martie, copiii au împărțit mărțișoarele mamelor, bunicelor și credincioaselor parohiei prezente la sfânta biserică.

În data de 3 Martie, familiile copiilor participanți la acest proiect au fost antrenate în pregătirea unui târg de mâncăruri de post. Târgul s-a desfășurat pe 4 Martie, în incinta Liceului Teoretic Nr. 1 Bratca. Profesorii și elevii școlii au cumpărat mâncărurile de post, contribuind în acest fel la derularea proiectului catehetic. Acest fapt - asigurarea de finanțare prin mijloace creative de către copii - a sensibilizat o doamnă din parohie care deține o florărie și pe o angajată a ei, și le-au pus la dispoziție copiilor noi resurse materiale pentru derularea proiectului.

Este vorba despre florile pe care aceștia le-au oferit de Ziua Femeii, în sfânta biserică, credincioaselor prezente. După Sfânta Liturghie din ziua de 8 Martie, copiii au susținut o serbare în sfânta biserică, unde au pus în scenă povestea „Fata babei și fata moșneagului”, de Ion Creangă. Această scenetă a fost aleasă pentru că surprinde realitățile trăite de multe familii și în prezent. De asemenea, sunt surprinse calități (virtuți), dar și defecte (păcate), iar prin ilustrarea lor sub formă teatrală (în versuri), copiii și auditoriul sunt sensibilizați în a săvârși virtuți și a se lepăda de păcate.

Prin această serbare s-a avut în vedere întărirea comuniunii între copii participanți și părinții și bunicii lor, căci aceștia din urmă au fost prezenți la biserică să le aplaude reprezentația. Prezența părinților și bunicilor alături de copii în astfel de momente, a mai spus părintele paroh, înseamnă întărirea încrederii copilului și - în același timp - arată cât de important este copilul pentru părinte sau bunic, fapt care este benefic în dezvoltarea morală și întărirea caracterului acestuia.

La finalul serbării, credincioșii prezenți i-au răsplătit pe copii cu aplauze, dar și cu o colectă în bani. Această colectă, precum și resursele financiare dobândite în urma Târgului de mâncăruri de post se adaugă bugetului avut până în prezent, buget ce urmează a fi suplimentat prin organizarea unui nou Târg de mâncăruri de post (peste două săptămâni) precum și prin alte sume venite în urma viitoarelor activități. Banii strânși atât cu ocazia acestui proiect, cât și cu prilejul activităților viitoare, vor constitui finanțarea unei excursii - pelerinaj în vacanța de vară, cu copii parohiei, cu precădere cei ce se implică în activitățile misionar - catehetice, între aceștia fiind și copii defavorizați, proveniți din familii sărace, monoparentale, orfani de un părinte sau crescuți de bunici.

Pr. Radu Marian