Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Al VIII-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană la Oradea

Al VIII-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Romană la Oradea

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, 2018, sub genericul „Contribuția Bisericii și a teologiei ortodoxe pentru unitatea de credință și de neam”, în perioada 8-10 octombrie 2018, la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea se desfășoară, cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cel de al VIII-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române.

Deschiderea congresului a avut loc astăzi, 9 octombrie, prin oficierea unei slujbe de Te Deum, de către un sobor de preoți, în paraclisul ,,Sfântul Teodor Studitul” al facultății, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, precum și a Părintelui Conf. Univ. Dr. Nicușor Beldiman, Consilier Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, a decanilor facultăților de teologie ortodoxă din țară și a directorilor școlilor doctorale de teologie ortodoxă.

A urmat apoi deschiderea oficială a Congresului Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române, în Aula Magna a universității orădene.

În cadrul festivității de deschidere, Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Nicușor Beldiman, Consilier Patriarhal, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat Teologia ortodoxă academică trebuie să susțină mai intens lucrarea misionară a Bisericii în societate, adresat participanților la congres.

Au onorat cu prezența la deschiderea congresului și au adresat mesaje de salut Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea și Domnul Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor.

Răspunsurile la Te Deum, Imnul Național al României și rugăciunea de deschidere a congresului au fost asigurate de către Corala Psalmodia Varadiensis a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, dirijat de Părintele Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie.

Prima sesiune a congresului, intitulată Unitatea Bisericii – model al unității neamului, a avut loc în Aula Magna, iar cea de-a doua sesiune, cu titlul generic Misiunea Bisericii într-o lume secularizată, a debutat în după amiaza zilei de 9 octombrie, când s-a întrunit și Colegiul Decanilor, la Hotel Continental din Oradea. Miercuri 10 octombrie, va continua sesiune a doua, acum având loc și întrunirea directorilor Școlilor Doctorale.

Congresul se va încheia prin întocmirea unui Document final, ce va cuprinde o sinteză a dezbaterilor și prin vizitarea Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea.

Menționăm că Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea aniversează anul acesta 95 de ani de învățământ teologic ortodox în Oradea, fiind continuatoarea vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea, înființată în anul 1923 de către vrednicul de pomenire Episcop Roman Ciorofariu al Oradiei.