Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Anul Centenarului Marii Uniri inaugurat la Oradea de prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei

Anul Centenarului Marii Uniri inaugurat la Oradea de prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei

În ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, 12 decembrie 2017, Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea s-a aflat în sărbătoare, paraclisul de iarnă de la demisolul catedralei stând sub ocrotirea Sfântului Ierarh Spiridon, alături de Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Ierarh Nectarie.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul zilei de prăznuire a Sfântului Ierarh Spiridon, la Catedrala Episcopală din Oradea a fost adusă de către preacuvioși părinți de la Mănăstirea Izbuc, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, exarh și stareț, racla în care se află papucul Sfântului Ierarh Spiridon, odor intrat de curând în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc din Eparhia Oradiei, adus din insula Korfu (Kerkira) din Grecia, unde se află moaștele sfântului, dar și racla care adăpostește fragmente din moaștele mai multor sfinți. Raclele de la Mănăstirea Izbuc au fost așezate spre închinare alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

A urmat slujba Privegherii, oficiată de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși care au venit să îi aducă cinstire sfântului făcător de minuni. Cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, la miezul nopții, unul dintre slujitorii catedralei a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul de iarnă Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie de la demisolul catedralei.

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon, marți, 12 decembrie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi în Catedrala Episcopală. Deși a fost o zi peste săptămână, spaţiul liturgic generos al catedralei propriu-zise a fost plin de credincioşi, care au venit să se roage și primească binecuvântare de la Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei.

La Ectenia pentru cei adormiți de la Sfânta Liturghie, s-au înălțat rugăciuni pentru veşnica odihnă a robului lui Dumnezeu, Regele Mihai I al României, trecut de curând la cele veșnice, dimpreună cu toți cei adormiți din neamul său.

În cadrul slujbei, teologul Andrei Gal a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea.

La încheierea programului liturgic, Ierarhul a sfințit o icoană reprezentându-l pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, intrată recent în patrimoniul Catedralei Episcopale, și a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea Regelui Mihai I al României, dimpreună cu tot neamul lui cel adormit.

După Sfânta Liturghie, la inițiativa și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, de față fiind oficialități locale și județene, membrii Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, protopopii din Eparhie, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, distinsa interpretă de muzică populară Florica Bradu, doamne din cadrul Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, preoți, profesori de Religie și 700 de elevi de la școli din municipiul Oradea și județul Bihor, dar și numeroși credincioși, în noua Catedrală Episcopală din Oradea a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor dedicate Anului omagial al unității de credință și neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918) în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

Manifestarea inaugurală a sărbătoririi anului Centenarului Marii Uniri în Episcopia Oradiei a debutat cu primirea celor 700 de colindători în catedrală, care au intrat colindând O, ce veste minunată!, copii și tineri îmbrăcați în straie populare din diferite zone ale județului Bihor, participanți la ediţia a XIII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, Palatul Copiilor din Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie, Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park Oradea.

Apoi, corul Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a intonat Imnul Național al României, Deșteaptă-te, române!, în întregime, după care Doamna Florica Bradu, binecunoscuta și îndrăgita interpretă de muzică populară din Bihor și promotoare a folclorului autentic românesc, a cântat, în premieră, melodia La mulți ani, neamului meu!, recent compusă și înregistrată, dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

A urmat cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a proclamat solemn deschiderea oficială a manifestărilor dedicate Anului omagial al unității de credință și neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918) în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei:

„În această zi specială de sărbătoare, când îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, după ce a trecut                1 decembrie, Ziua Națională a României, în care anul acesta s-au serbat nouăzeci și nouă de ani de la Marea Unire, practic am intrat în cel de-al o sută-lea an de la refacerea unității noastre statale. De aceea, anul ce vine, 2018, a fost proclamat, în întreaga Patriarhie Română, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Autocefale, ca «An omagial al unității de credință și neam» și «An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)».”

„Acum, în aceste momente, împreună cu voi, dragi copii și tineri, împreună cu dumneavoastră, toți cei care ne onorați cu prezența în noua Catedrală Episcopală din Oradea, proclamăm, solemn și oficial, deschiderea «Anului omagial al unității de credință și neam» și «Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918)», Anul Centenarului Marii Uniri, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. Prin serbarea de acum, la noi, în Bihor, începe sărbătorirea a o sută de ani de la Marea Unire, prăznuire ce va dura, cu ajutorul Proniei divine, pe parcursul întregului an ce vine, în care, cu înțelepciune și recunoștință, avem datoria să cultivăm roadele Marii Uniri de care au beneficiat și înaintașii noștri și de care beneficiem și noi, transmițând mai departe moștenirea din străbuni.”

Corul Liceului Ortodox din Oradea, dirijat de Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, a interpretat Imnul Regal, Limba noastră și Polieleul românilor.

Seria cuvântărilor a continuat cu Doamna Prof. Elisaveta Roșu, inspector școlar, care a subliniat importanța sărbătoririi, cu demnitate și respect, a celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și a invitat pe toți bihorenii să participe, pe parcursul întregului an 2018, la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri ce se vor desfășura în municipiul Oradea și în întreg județul Bihor.

Corul Liceului de Arte din Oradea, dirijat de Domnul Prof. Arnold Schneider, a cântat un buchet de melodii patriotice românești.

Doamna Prof. Codruța Bogdan, inspector școlar general adjunct, a transmis mesajul Domnului Prof. Alin Florin Novac Iuhas, inspector școlar general al județului Bihor, adresat participanților la manifestare.

În încheiere, toți cei prezenți au cântat La mulți ani! și colindul Trei păstori.

Prăznuirea Sfântului Spiridon la Catedrala Episcopală din Oradea s-a încheiat în după-amiaza zilei, prin oficierea Acatistului Sfântului Ierarh Spiridon, urmat de procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaș și săvârșirea Tainei Sfântului Maslu de către preacuvioşii părinţi de la Sfânta Mănăstire Izbuc, împreună cu clerul catedral, cu participarea a sute de credincioşi, care au avut posibilitatea să se închine şi să sărute racla care adăpostește papucul Sfântului Ierarh Spiridon, racla cu fragmente din moaștele mai multor sfinți, alături de racla aflată în tezaurul Catedralei din Oradea care adăposteşte fragmente din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, și a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.