Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Caravana Filantropia în Eparhia Oradiei

Caravana Filantropia în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, 20 de copii și tineri din Oradea, voluntari ai Asociației Filantropia Oradea, au avut inițiativa de a organiza miercuri, 28 august 2013, la Hotelul Ramada din Oradea, un evenimentul socio-cultural intitulat „Serata Caravanei Filantropia”, cu scopul de a atrage cât mai mulți sponsori, donatori, parteneri  și susținători ai „Bursei Filantropia”, un program de promovare a accesului copiilor și tinerilor la educație, prin acordarea de mici burse școlare pentru copii și tineri cu oportunități scăzute, care au nevoie de ajutor.

Micii voluntari au pregătit pentru invitații lor un program artistic susținut de prieteni ai acestora, copii și tineri din comunitățile rurale pe care le-au parcurs cu bicicleta în cadrul taberei itinerante „Caravana Filantropia”, organizată în perioada 15 – 21 august 2013 și care a inclus 6 comunități rurale din judeţul Bihor: Ineu de Criș, Cuzap, Abram, Abrămuț, Chișlaz și Mihai Bravu, dealungul unui traseu de peste 170 km, tabără care a avut ca temă explorarea universului copilăriei de la sat.

Astfel, la Serata Caravanei Filantropia a participat ansamblul artistic „Palisada” din parohia Cuzap format din 13 copii și tineri, sub coordonarea părintelui Constantin Filip, care au interpretat jocuri populare bihorene și o scenetă religioasă. Venită din localitatea Abram, tânăra Emilia Borza-Șugar a încântat inimile a celor peste 100 de invitați la eveniment cu un repertoriu de cântece populare bihorene, iar surpriza serii a fost adusă de Ansamblul Folcloric Lioara al Casei de Cultura a Tineretului din Oradea, care a interpretat câteva jocuri populare românești. Deasemena, Serata Caravanei Filantropia a mai pregătit pentru invitații ei o expoziție fotografică realizată tot de micii inițiatori, care au prezentat un număr de peste 30 de fotografii alese din colecția de tabără itinerantă, Caravana Filantropia. Prin intermediul tombolei de eveniment, fotografiile din cadrul expoziției au fost oferite ca premiu sponsorilor și donatorilor înscriși în „Clubul Sponsorilor Bursei Filantropia”, club ce va participa la selectarea copiilor care vor beneficia de bursă școlară în cadrul acestui program.

Serata Caravanei Filantropia deschide perioada de înscriere a donatorilor și sponsorilor în „Clubul Sponsorilor Bursei Filantropia”, cu speranța ca până la începerea anului școlar să fie înregistrate un număr semnificativ de persoane cu simț filantropic, preocupați de copiii cu oportunități scăzute în privința accesului la educație. „Clubul Sponsorilor Bursei Filantropia” este un instrument adaptat de Asociația Filantropia Oradea pentru comunitățile parohiale care doresc să administreze un fond de bursă școlară, oferind sprijin pentru recrutarea de copii beneficiari, consultanță și sprijin pentru grupurile mici de donatori din cadrul acestor comunități parohiale, administrarea tehnică a dosarelor de bursă și raportarea rezultatelor, astfel încât, printr-un efort sinergic, parohiile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei să poată să participe activ la acest program de susținere a accesului la educație a copiilor și tinerilor.

Proiectul a fost realizat ca urmare a implementării obiectivului operațional 2.1.1.  Implicarea unui număr de minim 10 parohii din Eparhia Oradiei pentru dezvoltarea unor programe/proiecte sociale, educaționale, culturale, administrative pornind de la nevoile comunităților locale în perioada ianuarie – decembrie 2013, obiectiv cuprins în Strategia de Dezvoltare a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, document întocmit în cadrul Proiectului FORTE - formare trainică pentru parteneriat social, implementat de Patriarhia Română și Federația Filantropia în 10 eparhii din țara noastră.

Astfel, au participat un număr de peste 10 parohii, după cum urmează: parohiile din localitățile Ineu de Criș, Cuzap, Abram, Abrămuț, Chișlaz și Mihai Bravu; Parohia Oradea-Vii, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Oradea, Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Oradea, Parohia „Sfântul Duh Mângâietorul” din Oradea şi Parohia „Betezda” pentru surdo-muți din Oradea.

Tot în cadrul acestui proiect au mai fost lansate și alte inițiative inedite, cum este cazul „Rețelei de Educație Nonformală Ortodoxă”, care își propune să susțină parohiile din cuprinsul Eparhiei Oradiei cu resurse diversificate pentru dezvoltarea de activități educative pentru copii și tineri, în vederea dezvoltării personale și deprinderea de abilități utile în viața acestora. Astfel, rețeaua nou creată a fost inaugurată prin organizarea primului curs de educație nonformală pentru preoții din cuprinsul eparhiei noastre, curs la care au participat 20 de preoți și reprezentanți ai parohiilor invitate. Acest prim curs a propus cunoașterea metodelor de educație nonformală oferite de Cercetașii României, fiind susținut de formatori de referință în domeniul cercetașilor, Alexandru Moldovan și Adrian Șuhanea. La finalul acestui curs a fost propus realizarea unui proiect practic de dezvoltare a educației nonformale în parohiile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, lunând astfel naștere proiectul „Caravana Filantropia”. În acest fel, toți preoții implicați în acest proiect, respectiv Pr. Aurel Vasile Cotu din Ineu de Criș, Pr. Constantin Filip din Cuzap, Pr. Ioan Șugar din Abram, Pr. Sorin Suciu din Abrămuț, Pr. Gabriel David din Chișlaz, Pr. Călin Dumitru Pintea din Mihai Bravu, Pr. Cristian Masaric din Oradea, Pr. Felix bixăzan din Oradea și Pr.Laurențiu Lazăr din Oradea, au avut ocazia să aplice cunoștințele dobândite în cadrul cursului de educației nonformală, fiind un real suport de specialitate în fiecare localitate inclusă în program.