Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Centenarul Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea

Centenarul Colegiului Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea

Pr. Prof. Nicolae Duluș

 

În această ,,toamnă aurie”, sadoveniană, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea s-a aflat în atmosfera luminoasă a sărbătoririi centenarului de existență.

Între 30 septembrie și 5 octombrie 2019, renumita școală – reper al spațiului transilvan - a trăit, prin oamenii ei, absolvenți de toate vârstele, elevi și profesori, clipe pline de emoție.

Astfel, Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” a organizat activități diverse prin care s-au sărbătorit 100 de ani de continuitate a școlii românești: lansarea Decenalului, a monografiei Gojdu și a unei scurte istorii a Colegiului, Ziua Elevului Gojdist marcată de ateliere diverse, mese rotunde pe cinsprezece specialități și lansări de carte, la care au participat absolvenți, profesori universitari și specialiști, iar în final un minunat spectacol al elevilor.

Punctul culminant al manifestărilor l-a reprezentat ziua de sâmbătă, 5 octombrie, când a avut loc dezvelirea statuii lui Emanuil Gojdu, sfințirea monumentului și a plăcii comemorative centenare de pe fațada Colegiului, săvârșite de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la care au participat cu alocuțiuni oficialitățile orașului Oradea și ale județului Bihor.

De remarcat sunt discursurile din curtea Colegiului, susținute de Prof. Dr. Mihai Bărbulescu, membru corespondent al Academiei Române, absolvent al Colegiului – promoția 1965, autorități locale, inspectorul general din învățământ și directorii care s-au succedat în timp ai școlii, ca un veritabil act peste timp.

Remarcăm într-un mod cu totul special cuvântul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a evidențiat strânsa legătură dintre Biserica Ortodoxă și școala românească: „Colegiul în care ne aflăm este el însuși un rod al Marii Uniri, apărut la puțină vreme după realizarea ei și la mai puțină vreme după așezarea administrației românești în mod efectiv în Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș”.

Alături de celelalte licee din Transilvania și Banat, Colegiul orădean „a contribuit la formarea elitelor care i-au condus pe românii din teritoriile unite cu Vechiul Regat al României și apoi pe cei din întreaga țară până în zilele noastre, iar lucrul acesta ne onorează pe toți.”

„Mai mult decât atât, pentru Biserica Ortodoxă Română este o onoare în plus, deoarece  Liceul s-a aflat sub protecția Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind și funcționând ca Liceu Ortodox. Acest segment din existența liceului nu doar că ne onorează, dar ne și obligă, ca și până acum, dar mai intens de acum încolo, în următoarea sută de ani care începe de acum, să intensificăm colaborarea, pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, a orădenilor, a bihorenilor și a întregii țări și, de ce nu, a continentului și a întregii lumi din care facem parte.”

„Acum, în ceas de sărbătoare, vă doresc tuturor, atât în nume personal, cât și în numele instituției pe care o reprezint, dar și în memoria înaintașilor care au păstorit din scaunul istoric vlădicesc al Oradiei, multă sănătate, putere de muncă, bucurii, cât mai multe amintiri frumoase și sunt convins că, așa cum și eu sunt strâns legat de Colegiul Național „Moise Nicoară” de la Arad, și dumneavoastră, toți absolvenții Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, sunteți și veți rămâne, nu doar în viața aceasta, ci în veșnicie, legați de Liceul, de Colegiul care a dat țării academicieni, profesori, dascăli, medici, avocați, etc., șirul acesta continuând cât va ține lumea.

Să aveți cu toții cât mai multe bucurii, iar cei care astăzi sunt elevi mâine se vor adăuga dumneavoastră, păstrând o icoană vie în sufletul lor a Liceului, a Colegiului în care au studiat.

La mulți ani! Dumnezeu să vă binecuvinteze pe toți și cât mai multe astfel de împliniri frumoase!”

Emblematic rămâne mesajul domnului Dumitru Radu Popescu, scriitor, membru al Academiei Române, absolvent promoția 1953, ca pledoarie pentru menținerea vie a flăcării spiritului gojdist, sacru și românesc: „Pentru noi, gojdiștii, și pentru urmașii urmașilor noștri, de 100 de ani Gojdu este o lumină sacră. Datoria noastră, a absolvenților liceului orădean ce ne-a făcut oameni întregi la minte, este să ne aducem aminte cum de am ajuns cine suntem și de a nu-l uita pe acest zeu al culturii și științei românești: Emanuil Gojdu. Fără memorie, riscăm să ne prăbușim sau chiar să dispărem din istoria de azi și din cea de mâine”.

„Per aspera ad astra!”