Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Cerc pedagogic la disciplina Religie în Bihor

Cerc pedagogic la disciplina Religie în Bihor

Vineri, 17 noiembrie 2017, în învățământul preuniversitar din județul Bihor s-a desfășurat cercul pedagogic pe semestrul I la disciplina Religie cu tema Metode moderne utilizate în procesul in structiv-educativ. Activitatea s-a desfășurat la nivelul centrelor metodice respectiv: Beiuș-Ștei, Salonta-Tinca, Oradea,

Programul cercului a cuprins vizionarea la nivelul fiecărei zone a unei lecții filmate și  prezentarea unui referat pe tema cercului. Astfel, la Liceul Teoretic German „Friederich Schiller” din Oradea s-au organizat activități pentru gimnaziu, unde doamnele profesor Adina Pășcuță și Dana Platona au pregătit căte o activitate specifică, respectiv o lecție și un referat. Pentru liceu, la Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Abram, doamna profesor Alina Șipoș; la Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta a prezentat domnul profesor Gheorghe Sabău, profesor la Școala Gimnazială nr. 1 Avram Iancu; la Colegiul Tehnic la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș domnul profesor Ciprian Porge; la Liceul Teoretic Bratca, doamna profesor Dana Mocanu.

Toate activitățile filmate au fost analizate în plen de către profesorii de religie coordonați de responsabilii de cerc. Aceste momente au fost urmate de prezentarea referatului pregătit de doamna profesor Koting Elena de la Liceul Teoretic German „Friederich Schiller” Oradea, în care s-au prezentat aspecte generale cu privire la specificul metodelor moderne și s-a surprins cu prioritate metode moderne specifice disciplinei utilizate cu succes în spațiul european.

În municipiul Oradea, la cercul pedagogogic de la gimnaziu și liceu, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de specialitate, a prezentat profesorilor de religie cele mai importante acțiuni desfășurate la nivel județean în parteneriat Biserică - Școală – APOR, filiala Oradea - Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, ocazie cu care s-a transmis și cuvântul de binecuvântare, susținere și apreciere din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcop Oradiei.

 Printre temele abordate în cadrul cercului s-au regăsit prezentarea Olimpiadei de Religie, a concursurilor interdisciplinare desfășurate la nivel național, a festivalurilor, a expozițiilor tematice, a proiectelor interjudețene și naționale gestionate la nivelul județului de către Inspectoratul Școlar Județean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și alte organizații locale printre care APOR, filiala Bihor, respectiv Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei. Au fost amintite: Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda”, Expoziția de desene și icoane „Nașterea Domnului-popas duhovnicesc”, proiectul interjudețean „Creștinul acasă, la școală, la biserică și în societate”. S-a accentuat importanța dezvoltării unor programe care să contribuie la nivelul județului și al disciplinei la marcarea Centenarului Marii Uniri în anul 2018.  

 Profesorilor de religie li s-au prezentat manualele de la clasa a V-a care au fost declarate câșigătoare, în vederea achiziționării acestora pentru elevi. S-a reamintit rolul activităților extracurriculare ca și acțiuni complementare actului de predare - învățare și desfășurarea acestora în cadrul parteneriatului Biserică-Școală, concretizate în activități de voluntariat și filantropice mai ales în această perioadă binecuvântată a Postului Nașterii Domnului.