Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Chiriarhul Oradiei a binecuvântat pe bolnavii de scleroză multiplă din Oradea

Chiriarhul Oradiei a binecuvântat pe bolnavii de scleroză multiplă din Oradea

Pacienții și personalul medical de la Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din cadrul Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei, centru care oferă servicii sociale diverse, în special persoanelor afectate de scleroză multiplă, au avut bucuria întâlnirii, miercuri, 19 decembrie 2018, cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cadrul unei serbări de Crăciun.

Bolnavi și medici, voluntari și sponsori s-au întâlnit la Centrul de servicii sociale pentru a fi colindați și a lua masa împreună, pentru a simți bucuria comuniunii de dragoste din preajma marelui praznic al Nașterii Domnului.

În deschiderea serbării, Părintele Laurențiu Lazăr, consilier social-filantropic la Centrul Eparhial și directorul Asociației Filantropia Oradea a prezentat un bilanț al activităților centrului în anul care se apropie de sfârșit.

Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare, aducând mângâiere, speranță, precum și daruri pacienților Centrului de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului”:

„La acest Centru de zi, ocrotit de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, ca o casa din povești, aranjat cu mult bun gust, cei care au contribuit la realizarea lui și-au deschis inima și au adus din prisosul lor tot ceea ce este bun și folositor, pentru ca, toți cei care vin în acest loc, să plece la casele lor folosiți sufletește și alinați trupește.”

„Doresc să vă felicit pentru tot ceea ce împliniți aici și să invoc binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu peste centrul de zi, peste dumneavoastră, cei care sunteți, de fapt, centrul viu, cărămizile vii, clădirea fiind ca o îmbrăcăminte pentru dumneavoastră, cei care umpleți cu viață, cu bunătate, cu energie și optimism acest edificiu.”

Membrii grupului „Corindeii” de la Liceul de Arte din Oradea au colindat tuturor celor prezenți vechi colinde bătrânești din Bihor, dar și colinde din repertoriul național.

În încheierea serbării, cu binecuvântarea Ierarhului, prin grija Asociației Safir din Oradea și a Asociației Filantropia Oradea, au fost dăruite pachete cadou tuturor persoanelor cu dizabilități prezente și celor asistate la domiciliu, completându-se, astfel, programul „De Crăciun, adoptă un suflet!”, inițiat de Asociația Filantropia Oradea pentru persoanele aflate în dificultate din Oradea, între care sunt incluși și beneficiarii Centrului de servicii sociale pentru persoane cu dizabilități al Fundației de Scleroză Multiplă Bihor.

Volutarii Asociației Filantropia, care pregătesc în fiecare săptămână masă gratuită pentru 70 de persoane provenind din familii aflate în dificultate, în cadrul programului „Masa săracilor”, s-au mobilizat și au pregătit masă de post pentru toți cei prezenți.

Centrul de scleroză multiplă din Oradea a luat fiinţa în anul 1993, graţie iniţiativei Domnului Marcel Morar din Oradea, afectat de boala sclerozei multiple, şi Domnului Prof. Univ. Dr. Petru Mihancea din Oradea. De la început acesta a funcţionat în clădirea în care se află şi astăzi, de la un an la altul diversificându-şi serviciile. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, odată cu înfiinţarea Asociaţiei Filantropia Oradea, în anul 2009, membră a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române, Centrul de scleroză multiplă a devenit parte integrantă a Asociaţiei Filantropia Oradea, clădirea centrului fiind sfinţită şi inaugurată în 16 noiembrie 2012 de către Chiriarhul Oradiei.

Centrul de servicii sociale „Acoperământul Maicii Domnului” din Oradea deservește un număr de 150 de persoane cu scleroză multiplă, din cele peste 300 diagnosticate cu această boală din judeţul Bihor, oferind servicii de informare şi consiliere, de kinetoterapie şi fizioterapie, ergoterapie, psihoterapie şi socializare. Centrul are în dotare şi o ambulanţă, pentru asistenţă la domiciliu.