Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Comori ecleziastice grecești prezentate la Oradea

Comori ecleziastice grecești prezentate la Oradea

Sala de expoziții temporare a Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” (Corp B, etaj I) din cadrul Muzeului Orașului Oradea -  Complex cultural, găzduiește, începând de sâmbătă, 7 decembrie a.c., vreme de o lună de zile, expoziția personală a artistului fotograf grec Ioannis Lykouris, secretar general al Federației Internaționale a Artei Fotografice (FIAP). Vernisajul expoziției a avut loc sâmbătă, 7 decembrie, în prezența artistului fotograf și a altor invitați de seamă.

Expoziția sub genericul „Biserica Greacă”, formată din 72 de fotografii color, prezintă biserici din Grecia, exterior, interior și de la diferite slujbe, ceremonii și procesiuni religioase.

Criticul de artă orădean Ramona Novicov a făcut prezentarea generală a expoziției și a asigurat traducerea discursurilor, iar momentele muzicale au fost oferite la violă de maestrul Thurzó Sándor József, din cadrul formației „Duo Varadiensis”.

La evenimentul cultural a luat parte și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care, în cuvântul rostit cu acest prilej, a subliniat frumusețea și încărcătura spirituală bogată a bisericilor grecești, expresii ale civilizației bizantine, care, prin expoziția prezentată, reprezintă tot atâtea invitații de a le vizita in situ:

„Pentru mine este o bucurie și o onoare să fiu astăzi aici, împreună cu dumneavoastră, la această expoziție atât de frumoasă care prezintă biserici din Grecia, un tărâm binecuvântat care ocupă un loc special în inima Ortodoxiei, deoarece o bună parte din moștenirea culturală bizantină a lumii se găsește în Grecia, alături de monumentele bizantine din Constantinopol și Asia Mică, din Orientul Apropiat, din Balcani, dar și din Italia. Grecia, însă, este principalul moștenitor al lumii bizantine, o lume care se ascunde foarte bine în vechi biserici, extraordinar de frumoase, o parte din ele fiind aduse aici și îmbiate orădenilor prin arta fotografică. Sunt biserici care vorbesc de la sine, care vorbesc despre Dumnezeu și despre frumusețea nevăzută a lui Dumnezeu, fiind ca niște oglinzi ale lui Dumnezeu.”

„Expoziția se constituie într-o invitație adresată tuturor de a vizita Grecia și frumusețile sale spirituale, bisericile. De aceea, îi mulțumim Domnului Ioannis Lykouris pentru faptul că a adus la Oradea o parte de comorile spirituale ale Greciei, de care trebuie să ne bucurăm, și îl felicităm pe Domnul Ștefan Tóth și pe organizatorii expoziției. Totodată, pe lângă bucățica din Grecia pe care o putem vedea acum, ne bucurăm că avem aici, la Oradea, în Europa Centrală, împreună cu noi, din partea de vest a lumii mediteraneene, nu doar o imagine, ci prezența fizică a Domnului Joan Burgues Martisella, vicepreședinte al Federației Internaționale a Artei Fotografice (FIAP), care a venit tocmai din Andora. Și, deși vorbim limbi diferite și aparținem unor popoare diferite, facem cu toții parte din același popor mare al lui Dumnezeu, civilizat, creștin și încăpățânat să își păstreze valorile scumpe primite de la înaintași.”

Domnul Ioannis Lykouris a arătat în cuvântul rostit în cadrul vernisajului motivele pentru care a venit în fața publicului orădean cu expoziția de sfinte lăcașuri din spațiul grecesc:

„Biserica, în Grecia și în oricare alt spațiu de pe pământ, este un loc pentru a fi împreună, în comuniune, o trăsătură specifică tuturor epocilor creștine. Grecia a fost prima țară încreștinată de Sfântul Apostol Pavel, astfel că Biserica Creștină, Creștinismul în general a avut întotdeauna un loc privilegiat în Grecia. Expoziția pe care am adus-o încearcă să surprindă diferite forme arhitecturale ale bisericilor din Grecia, precum și interioare de biserici, dar și ceremonii religioase desfășurate în interiorul, în afara sau în jurul bisericilor.”

„În timpul ocupației otomane a Greciei, Biserica a avut un rol deosebit de important în păstrarea identității culturale, a limbii și a credinței. În această perioadă, vreme de 400 de ani, au existat în multe locuri școli ascunse unde preoții îi învățau pe copii și tineri. De aceea, dorința mea, prin această expoziție, este de a pune în lumină adevărurile divine ascunse, tainice, din aceste biserici, din iconografia interioară și din ceremoniile Bisericii.”

Au onorat cu prezența la vernisaj artiști fotografi consacrați: Joan Burgues Martisella, vicepreședintele Federației Internaționale de Artă Fotografică, directorul Centrelor Expoziționale FIAP (Andora), Georg S. Holzmann, ex-președintele Federației Artiștilor Fotografi din Germania și alte personalități de marcă ale artei fotografice din Europa. Gazda evenimentului a fost Domnul Ionuț Ciorba, director adjunct al Muzeului Orașului Oradea – Complex cultural și Domnul Ștefan Tóth, curatorul expoziției, renumit artist fotograf orădean care a amenajat primul muzeu al fotografiei din România, ambii mulțumind oaspeților prezenți și tuturor celor de față, adresând invitația orădenilor și bihorenilor, dar nu numai, de a vizita, până la începutul lunii ianuarie 2020, expoziția dedicată bisericilor din Grecia.

Expoziția intitulată „Biserica Greacă” va rămâne la dispoziția publicului vizitator până pe data de 6 ianuarie 2019, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 9-17, la Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural.

 

Domnul Ioannis Lykouris s-a născut în Atena, Grecia. A absolvit Facultatea de Drept din Atena și a obținut masteratul în drept civil și comercial la Sorbona, Franța. Este avocat în Atena, consilier la Hellenic Post SA. A început să facă fotografii foarte devreme. La 12 ani s-a înscris în Societatea de Fotografie Elenă, devenind cel mai tânăr membru. Din 1993 este membru al Consiliului Administrativ al Societății de Fotografie Elene și din 1997 este ofițer de legătură al International Federation of Photographic Art (FIAP) pentru Grecia. În 2010 a devenit membru al comitetului de conducere FIAP, iar un an mai târziu și-a asumat responsabilitatea pentru conducerea serviciului bienal FIAP și pentru postul de vice-președinte al Societății de Fotografie Elenă.

Este un pasionat creator de diaporame acompaniate de propria muzică și îi place fotografia de peisaj, portret și fotojurnalism. A călătorit în toată lumea, în special în zone greu accesibile, precum Papua-Noua Guinee, Tasmania, Iran, Uzbekistan, Tibet, Eritreea, Namibia, Libia, Bolivia și Insulele Galapagos. Fotografiile sale au fost publicate în diverse magazine, iar în Grecia lucrările sale sunt la mare căutare, fiind prezentate în reviste și ziare importante.

Pr. Cristian Rus