Concert coral de Păresimi la Oradea
În curgerea mântuitoare a timpului, an de an, în în Sfântul și Marele Post al Paștilor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organizează, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, tradiționalul concert coral prepascal de Păresimi. În acest an, concertul a avut loc în seara zilei de joi, 21 aprilie 2016.
Cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au concertat cinci formații corale, întrecându-se reciproc în armonia notelor muzicale.
În deschiderea concertului, corul Îngeraşii al copiilor de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, condus de Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, Vicar eparhial, au încântat, ca de fiecare dată, prin puritatea sufletească şi trupească şi prin gingăşia glasurilor, interpretând cântece legate de sărbătoarea Floriilor şi de Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos: Azi cu toți să prăznuim, Veniți cu toți dimpreună, Primăvara pe câmpie, Veniți norii de mulțime.
Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, ctitoria Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost reprezentat de corul Diacon Nicolae Firu, dirijat de Preacucernicul Părinte Arhid. Prof. Ștefan Lakatos, cor ce a crescut și a evoluat de la un concert la altul, iar în acest an a interpretat: Cămara Ta, Doamne auzi glasul meu, Către Tine Doamne (Nicolae Lungu), Gospodu bogu pomolimsya (Gregory Smirnov).
Tinerii din corul Sfinţii Melozi de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, s-au făcut remarcaţi prin nobleţea de care au dat dovadă, alegând să-şi dedice o mare parte a timpului misiunii de a-I sluji lui Dumnezeu şi semenilor prin cântec şi alte activităţi. Dirijați de doamna profesor Dorina Dumitrescu, au interpretat: Axion estin (Valentin Lazăr), Rugăciune (Constantin Drăgușin) și Cu noi este Dumnezeu (Nicolae Lungu).
Corala Psalmodia Varadiensis a Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, dirijată de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România, a interpretat cântări specifice perioadei Triodului: Să se îndrepteze (Dimitrie Cunțanu), Privegheați și vă rugați (G. Popescu Brănești), Priviți Golgota (Edvard Grieg), Mai lângă tonul Tău (Fr. Search).
Corul de cameră Voces, dirijat de Domnul Profesor Arnold Scheinder, a încheiat în mod apoteotic concertul prepascal, păstrând profesionalismul formaţiilor corale consacrate, de elită, ale urbei de pe malul Crişului Repede. Execuția muzicală a corului a scos în evidență piese precum: Doamne, auzi glasul meu (Nicolae Lungu), Miluiește-mă, Dumnezeule (Gheorghe Cucu) și Te slăvesc pe Tine, Părinte (Pascal Bentoiu).
La finalul concertului, Preasfințutul Părinte Sofronie, împreună cu clerul și cu credincioșii prezenți la concert, au cântat imnul de biruință Apărătoare Doamnă, aducând mulțumire Maicii Domnului pentru mijlocirea înaintea Fiului său și pentru ocrotirea poporului dreptmăritor din Bihor.
În cadrul concertului, a fost inaugurată expoziția de icoane pe sticlă realizate în cursul Postului Mare de copiii care fac parte din grupa de cateheză pentru copii de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, sub coordonarea Părintelui Nicolae Pop, Vicar eparhial, și îndrumarea Domnișoarei Prof. Drd. Maria Bronț, voluntar.
La concert au participat Părinţi Consilieri din cadrul Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, Părinţii slujitori de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, Părinţi Profesori din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman şi din cadrul Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, precum şi alţi preoţi, profesori, elevi, studenți şi credincioşi, care s-au bucurat şi s-au înălţat sufleteşte, ascultând aceste cântări specifice Postului Mare, întărindu-se mai departe în vederea parcurgerii Săptămânii Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos, spre zorile luminoase ale Învierii Domnului.