Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Concursul „Primăvara, anotimpul dragostei la români” la Liceul Ortodox din Oradea

Concursul „Primăvara, anotimpul dragostei la români” la Liceul Ortodox din Oradea

În contextul Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și în cadrul proiectului Din dragoste pentru neamul meu, la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea se desfășoară, pe tot parcursul anului 2016, mai multe activități educative menite să promoveze spiritualitatea, cultura și tradițiile poporului român.

O nouă activitate din cadrul acestui proiect s-a desfășurat în ziua de joi, 3 martie 2016, în sala festivă a Liceului Ortodox din Oradea, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, din inițiativa și cu participarea Preasfinției Sale derulându-se, de altfel, întregul proiect. Dacă activitatea precedentă s-a desfășurat în apropierea zilei de comemorare a Unirii Principatelor Române, de data aceasta tema concursului intitulat generic Primăvara, anotimpul dragostei la români, a constituit-o dragostea, în contextul unor date calendaristice apropiate: 24 februarie, sărbătoarea populară românească – Dragobetele, 1 martie - Ziua Mărţişorului și 8 martie – Ziua Femeii.

Organizat de Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Şcolar Județean Bihor şi Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu Oradea, consursul s-a bucurat de participarea a zece unități școlare din judeţul Bihor, după cumurmează: Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Liceul de Arte din Oradea și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea.

Moderatorul concursului a fost Doamna Viorica Cherteș, președintele A.F.O.R.E.O., iar din juriu au făcut parte: Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, având calitatea de președinte al juriului, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector şcolar de Religie la Inspectoratul Școlar Judeţean Bihor, Fiz. med. Titiana Cherteș membră A.F.O.R.E.O., Prof. Aurica Bontu, profesor de educaţie muzicală la Liceul de Arte din Oradea, Prof. Mihaela Bondor, director al Liceului de Arte din Oradea și Prof. Carmen Andrei, profesor de limba română la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea.

La prima secțiune a concursului, perechile de elevii participanți și-au făcut reciproc emoţionante declarații de dragoste, fiecare scoțând în evidență și idealizând calitățile persoanei iubite, după care la a doua secțiune, aceleași sentimente de dragoste s-au regăsit în poeziile recitate din lirica românească. Și pentru că iubirea nu poate fi trăită fără muzică, în cadrul celei de-a treia secțiuni, elevii îndrăgostiți au interpretat cântece de dragoste din repertoriul românesc. În cadrul ultimei secțiuni, dedicată creaţiilor proprii, elevi talentați au scris eseuri sau poezii din care răzbat aceleași sentimente de dragoste, specifice tinereții și adolescenței.

În timp ce juriul a deliberat, un grup de elevi din clasa întâi de la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea, pregătiți de Doamna profesoară Gabriela Codorean și coordonați de Doamna Zentania Lakatos, actriță la Trupa Arcadia a Teatrului de Stat Regina Maria din Oradea, au încântat auditoriul prin prezentarea unor fabule și ghicitori, pline de învățăminte, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

Înainte de premierea câștigătorilor, gazdele concursului au întreținut așteptarea invitaților printr-un recital al Corului Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox, dirijat de către Părintele Prof. Arhid. Ștefan Lakatos, coriștii interprezând piese muzicale din repertoriul românesc consacrat, având ca temă iubirea.

Anunțarea premiilor pentru fiecare secțiune în parte a fost făcută de către Părintele Prof. Florin Negruțiu, Inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, iar diplomele au fost înmânate de către Chiriarhul Oradiei, în timp ce din partea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei premianții au fost răsplătiţi cu diverse cărți de literatură.

În încheierea concursului, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe toți participanții, dimpreună cu dascălii coordonatori și cu părinții care le-au dat viață și i-au educat, insuflându-le preţioasele sentimente de dragoste și de prețuire pentru tot ceea ce este frumos și sfânt:

Parafrazându-l pe Lucian Blaga, care spunea: «Atâta linişte-i în jur de-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de lună…» și eu pot spune: «Este atâta tinerețe în jur de-mi pare că aud cum se izbesc de geamuri razele de soare…» încât ne aducem și noi aminte de tinerețea noastră, de cum erau serbările și carnavalurile  pe vremea noastră. Este atât de mare emoție aici, în clipele de față, și a fost atât de mare emoție pe parcursul întregii zile, încât toți ne-am simțit foarte bine și vă mulțumim că ne-ați adus aminte, încă o dată, ce «leoaică tânără este iubirea» și cât de mult poate să crescă un tânăr atunci când este așezat pe o temelie foarte solidă.

Ziua de astăzi a fost dedicată mai multor evenimente care se petrec la început de primăvară. Este a treia zi a lunii Martie, a lunii lui Mărțișor și înainte de 8 Martie, când le serbăm pe mamele noastre, pe surorile noastre, pe iubite, pe soții. Deci serbăm și luna lui Mărțișor, dar și Dragobetele care este varianta românească a sărbătorii Sfântului Valentin din Biserica Apuseană. De aceea, ce s-a petrecut astăzi, aici, este un exercițiu de aprofundare a tradițiilor noastre. Unii ați venit îmbrăcați în costum popular, toţi ați venit îmbrăcați în talentul vostru și ne-ați arătat ce multă frumusețe sălășluiește în sufletele voastre. A fost o ocazia specială de a vă cunoaște unii pe alții de la toate liceele, să vedeți că tinerețea este aceeași peste tot și dragostea este aceeași indiferent de școala în care înveți.

Sensul dragostei, dincolo de povestea frumoasă și de sentimentele înălțătoare pe care le trezește în sufletul omului, este acela de a întemeia o familie și trebuie ca cei doi să rămână împreună nu numai până la sfârșitul vieții, ci și dincolo de lumea aceasta, în veșnicie. Familia are rodul cel mai frumos și binecuvântat, prin copii. Văzându-vă cât sunteți de frumoși și de însuflețiți, nu pot decât să îmi imaginez ce copii frumoși veți avea și să fiu mângâiat văzând pe ce mâini bune lăsăm viitorul țării noastre și viitorul poporului nostru.

Sper ca acest eveniment, această serbare să se repete și în alte condiții și în alte locuri, cu bucurie și mai multă, spre folosul nostru al tuturor. Vă doresc vouă, dragi copii și tineri, să aveți parte de o primăvară frumoasă, plină de lumină, de bucurie, de dragoste și să aveți o viață luminoasă, binecuvântată și fericită, neuitând vreodată că Cineva, acolo sus, nevăzut, astăzi S-a uitat la voi cu drag, V-a zâmbit, Vă binecuvintează din ceruri ca să puteți merge mai departe pe căile vieții, să vă împliniți drumul și să fiți ceea ce voi vreți să fiți. Să fiți fericiți, să fiți mulțumiți, să fiți încântați, să vă împliniți rostul pe care îl aveți pe pământ. La mulți ani tuturor! La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor în luna specială a lui Mărțișor! La mulți ani tuturor îndrăgostiților, tinerilor și celor la a doua și la a treia tinerețe! Dumnezeu să ne ajute și să ne binecuvinteze!”.