Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferință de toamnă în Protopopiatul Tinca

Conferință de toamnă în Protopopiatul Tinca

O nouă conferinţă preoţească semestrială de toamnă a avut loc joi, 13 octombrie 2016, în Episcopia Oradiei, de această dată în Protopopiatul Tinca. Ca şi la celelalte protoierii din cuprinsul Eparhiei Oradiei, întâlnirea de la Tinca s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi a avut ca temă „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Tinca a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârşite în biserica parohială cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca de către un sobor format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Vasile Popa, protopopul Tincăi, și Preacucernicul Părinte Mihai Ninel Iancu, parohul bisericii din Tinca.

A urmat desfăşurarea lucrărilor conferinţei, în sala de şedinţe a Protopopiatului Tinca. În deschidere, Preacucernicul Părinte Protoiereu Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial, a prezentat preoților inițiativa Coaliției pentru Familie de organizare, în ziua de sâmbătă, 22 octombrie 2016, în Piața Unirii din Oradea, de la ora 11, a unei manifestări de solidaritate pentru apărarea familiei tradiționale, în vederea susținerii proiectului legislativ de modificare a articolului 48 din Constituția României referitor la familie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste 3 milioane de semnături, pentru organizarea unui referendum la nivel național. Totodată, în sprijinul acestei manifestări, la care sunt așteptați să participe preoți și credincioși din întreg județul Bihor, ca ajutor duhovnicesc, s-a stabilit ca ziua de vineri, 21 octombrie, să fie o zi specială de post și rugăciune stăruitoare în întreaga Episcopie Ortodoxă Română a Oradiei.

Apoi, părintele consilier a prezentat referatul cu titlul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, luminat păstor și misionar al dreptei credințe, material pregătit de către Părintele Prof. Alexandru Dulca, preot paroh la parohia Săbolciu și cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

În cuvântul de binecuvântare rostit, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a adresat îndemn la sporirea misiunii pastorale în cadrul parohiilor Protopopiatului Tinca, la solidaritate și unitate, având ca model pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care, odinioară, așa cum o cer și vremurile în care trăim astăzi, și-a pus întreaga sa viață în slujba Bisericii lui Hristos, ajungând chiar să plătească prețul suprem, primind cununa martiriului, pentru demnitatea cu care și-a iubit și apărat turma încredințată spre păstorire și credința dreptmăritoare a neamului românesc care l-a adoptat.

Protopopul locului, Părintele Vasile Popa a subliniat în cuvânt său importanţa şi actualitatea temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru arhiereasca binecuvântare de desfăşurare a conferinţei, pentru prezență şi pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Tinca.

La final, cu binecuvântarea Chiriarhului, Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media la Centrul Eparhial, a dat citire comunicatului intitulat Precizare privind conferințele realizate de așa zișii „monahi mărturisitori” aghioriți al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.