Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă dedicată satului românesc în Protopopiatul Tinca

Conferinţă dedicată satului românesc în Protopopiatul Tinca

Pr. Călin Ovidiu Popa

 

O nouă conferinţă preoţească semestrială de primăvară a avut loc joi, 16 mai 2019, în Episcopia Oradiei, de această dată în Protopopiatul Tinca. Ca şi la celelalte protoierii din cuprinsul Eparhiei Oradiei, întâlnirea de la Tinca s-a desfășurat cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi a avut tema „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” în Patriarhia Română.

Întrunirea preoţilor din Protopopiatul Tinca a fost precedată de Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, săvârşite în biserica parohială cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din Tinca de către un sobor format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media la Centrul Eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Călin Popa, protopopul Tincăi şi Părintele Andrei Ionuț Laza, secretar protopopesc. Apoi, a avut loc desfăşurarea lucrărilor conferinţei.

Protopopul Călin Popa a rostit cuvântul de deschidere, arătând importanţa temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pentru arhiereasca binecuvântare de desfăşurare a conferinţei, pentru prezență şi pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Tinca.

Preacucernicul Părinte Cristian Rus, consilier cultural şi relaţii mass-media a dat citire referatului intitulat „Satul românesc – temelia autenticei noastre istorii”, material pregătit de către Diaconul Dr. Petru Florin Ardelean, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

La final, Preasfințitul Părinte Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare, adresând felicitări și urări de mult spor duhovnicesc și pastoral-misionar Părintelui Călin Popa, noul protopop al Tincăi, dar și preoțimii din acest protopopiat.