Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă pentru tineri la Oradea

Conferinţă pentru tineri la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la invitația Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, filiala Oradea, Părintele Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, s-a aflat, în seara zilei de joi, 10 martie 2016, în mijlocul tinerilor orădeni.

Conferința pe care a susținut-o Preacucernicia sa în Aula Magna a Universității orădene a avut ca subiect o temă foarte actuală, căsătoria, „Când și cu cine ne căsătorim? Ce ne spune Biblia?” și s-a desfășurat în două etape. În prima parte, Părintele profesor a prezentat conținutul conferinței propriu-zise, iar a doua parte a fost alocată întrebărilor venite din partea celor prezenți.

În partea preliminară a conferinței, părintele profesor a făcut a analiză a ideii de căsătorie în mentalitatea socială actuală, secularizată și desacralizată, care încearcă să găsească tot felul de surogate pentru căsătoria și pentru familia tradițională creștină.

Dezbaterea a continuat cu creionarea timpului adecvat pentru căsătorie și pentru întemeierea familiei creștine, momente care nu trebuie să găsească obstacole materiale și superficiale în atingerea acestor obiective. Alegerea persoanei potrivite pentru întemeierea vieții de familie trebuie să fie una personală, ținând cont de unicitatea și de individualitatea fiecărei persoane, dar urmărind anumite criterii religios-morale, prezente la persoana cu care dorim să întemeiem o familie și să viețuim creștinește, după cuvântul Sfintei Scripturi: „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întru totul. Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfinţească, curăţind-o cu baia apei prin cuvânt, și ca s-o înfăţişeze Sieşi, Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană. Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte. Căci nimeni vreodată nu şi-a urât trupul său, ci fiecare îl hrăneşte şi îl încălzeşte, precum şi Hristos Biserica, pentru că suntem mădulare ale trupului Lui, din carnea Lui şi din oasele Lui. De aceea, va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va alipi de femeia sa şi vor fi amândoi un trup. Taina aceasta mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică. Astfel şi voi, fiecare aşa să-şi iubească femeia ca pe sine însuşi; iar femeia să se teamă de bărbat. ” (Efeseni 5, 22-33)

Întrebările venite în a doua parte a conferinței din partea celor prezenți în sală, au demonstrat interesul și dorința tinerilor pentru a-și întemeia o familie creștină, împlinită și fericită, binecuvântată de Dumnezeu cu copii ascultători și virtuoși. În acest sens, Pr. Prof. Stelian Tofană a mărturisit: „Datorită unor probleme de familie, nu eram sigur până în ultimul moment dacă voi putea ajunge astăzi la Oradea, dar Dumnezeu a lucrat în așa fel încât să pot veni. Cu siguranță Dumnezeu a rânduit să vin pentru o persoană sau pentru toți cei prezenți astăzi aici. Și dacă numai o singură persoană are folos din ceea ce a auzit astăzi, însemnă că venirea mea nu a fost în zadar. Poate ceea ce a auzit astăzi îl va determina să facă pasul potrivit, să ia o decizie împortantă în ceea ce privește viața sa.”

La eveniment au participat părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” și de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, studenți şi elevi, foarte mulţi tineri interesați de tema conferinței și preocupați de situația familiei, care astăzi este atacată din toate părțile de către forțe ostile, care doresc să distrugă celula de bază a societății.