Conferinţă preoţească de primăvară în Protopopiatul Beiuş
Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Beiuş, Eparhia Oradiei, s-au reunit marţi, 10 mai 2016, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de primăvară cu tema: „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”.
Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din Beiuş, de către un sobor format din: Preacuviosul Părinte Protoiereu Nicolae Pop, vicar eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Marian Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, și Preacucernicul Părinte Protoiereu Ioan Nat Balint, fost protopop al Beiușului.
Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Beiuş. Părintele Marian Vasile Popa, Protopopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a rostit cuvântul de deschidere al conferinței, mulţumind Chiriarhului Oradiei pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii de la parohiile Protopopiatului Beiuş.
Apoi, Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Pop, vicar eparhial, a prezentat, referatul cu titlul „Rolul educației religioase a tineretului creștin ortodox”, pregătit de Părintele Profesor Florin Negruțiu, inspector școlar de Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. De asemenea, Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză la Centrul Eparhial a informat preoțimea din Țara Beiușului despre intâânirea tinerilor din Eparhia Oradiei, ce urmează să aibă loc sâmbătă, 28 mai 2016.
În încheierea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța creșterii și educării copiilor și tinerilor în spiritul valorilor tradiționale ale poporului român. De asemenea, Ierarhul a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române intitulat Regele Carol I, ctitor și restaurator de lăcașuri sfinte, sprijinitor al edificării Catedralei Naționale și susținător al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, prezentat în cadrul Sesiunii solemne Domnitorul Carol I – 150 de ani de la urcarea pe tronul României, organizată de Academia Română, luni, 9 mai 2016.
Conferinţele preoţeşti semestriale de primăvară vor continua în zilele următoare şi în Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei.