Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Beiuş, Eparhia Oradiei, s-au reunit marţi, 13 octombrie 2015, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă cu tema: „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în prezenţa Chiriarhului locului, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, Paraclis Episcopal, din Beiuş, de către un sobor format din: Preacuviosul Părinte Arhim. Antim Oprea, consilier administrativ-bisericesc la Episcopia Oradiei, Preacucernicul Părinte Marian Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, și Preacucernicul Părinte Cosmin Faca Balint, ecleziarhul bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Beiuș.

Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Beiuş. În debutul acesteia, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța acestui an, 2015, pentru Episcopia Oradiei, care aniversează împlinirea a 320 de ani de la recunoaşterea ei oficială, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 4 martie 1695.

Preasfinția Sa a punctat principalele momente din cursul istoriei bisericeşti a românilor ortodocşi bihoreni, cu referiri speciale la evenimentele şi personalităţile ecleziastice care au marcat istoria Bisericii Ortodoxe din Crişana şi Banat în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, subliniind prezenţa şi dăinuirea Ortodoxiei pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri, dar şi misiunea jertfelnică a ierarhilor, a preoţilor şi a credincioşilor din acest spaţiu pentru păstrarea credinţei dreptmăritoare şi a identităţii culturale româneşti, într-un context politic, social şi religios, de cele mai multe ori, deosebit de complicat pentru românii ortodocşi, care au avut de suportat de-a lungul veacurilor nenumărate asupriri și umilinţe, dar care, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi prin călăuzirea duhovnicească a marilor şi luminaţilor păstori de suflete din Crişana şi Banat, au reuşit să ţină vie flacăra Ortodoxiei.

Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antim Oprea, consilier administrativ-bisericesc, a prezentat, apoi, referatul cu titlul „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”, referat întocmit de către Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

Părintele protopop MarianVasile Popa a rostit cuvântul de încheiere al conferinței, mulţumind Chiriarhului Oradiei pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii de la parohiile Protopopiatului Beiuş, dar şi pentru aleasa și preţioasa lecție de istorie bisericească prezentată.