Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cadrul Protopopiatului Beiuş, Eparhia Oradiei, s-au reunit marţi, 11 octombrie 2016, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă cu tema: „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Beiuş, de către un sobor format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Marian Vasile Popa, Protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, Preacucernicul Părinte Simion Goga, inspector eparhial pentru cateheză și Preacucernicul Părinte Florin Ovidiu Stan, secretar la Protopopiatul Beiuș.

Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Beiuş. Părintele Simion Goga, inspector eparhial pentru cateheză, a prezentat preoților inițiativa Coaliției pentru Familie de organizare, în ziua de sâmbătă, 22 octombrie 2016, în Piața Unirii din Oradea, de la ora 11, a unei manifestări de solidaritate pentru apărarea familiei tradiționale, în vederea susținerii proiectului legislativ de modificare a articolului 48 din Constituția României referitor la familie, proiect în favoarea căruia s-au strâns peste 3 milioane de semnături, pentru organizarea unui referendum la nivel național. Totodată, în sprijinul acestei manifestări, la care sunt așteptați să participe preoți și credincioși din întreg județul Bihor, ca ajutor duhovnicesc, s-a stabilit ca ziua de vineri, 21 octombrie, să fie o zi de post și rugăciune în întreaga Episcopie Ortodoxă Română a Oradiei.

Apoi, părintele inspector a prezentat referatul cu titlul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, luminat păstor și misionar al dreptei credințe, material pregătit de către Părintele Prof. Alexandru Dulca, preot paroh la parohia Săbolciu și cadru didactic la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea.

Părintele Marian Vasile Popa, Protopopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a mulţumit Chiriarhului Oradiei pentru aleasa purtare de grijă pe care o arată în permanenţă faţă de clerul şi credincioşii de la parohiile Protopopiatului Beiuş și a accentuat necesitatea mărturisirii credinței dreptmăritoare strămoșești, mai ales în vremea noastră, după modelul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Apoi a subliniat că armele sfinte pe care preotul și credinciosul le au la îndemână în lupta cu vrăjmașul omului, diavolul, sunt rugăciunea și postul, ce trebuie înmulțite în aceste timpuri de încercare, pentru pacea și unitatea Bisericii și a neamului românesc și pentru mântuirea tuturor.

În încheierea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța păstrării și promovării valorilor tradiționale creștine ale poporului român, pe care suntem chemați cu toții să le apărăm, în fața tăvălugului nimicitor al secularizării și globalizării, a duhului lui antihrist care bântuie în întreaga lume. Ierarhul a arătat suferințele prin care trec frații noștri creștini din Orientul Mijlociu, adresând apel la sporirea rugăciunii pentru aceștia și pentru toți cei care sunt prigoniți doar pentru motivul că sunt creștini. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre actualitatea vieții și mărturisirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, fiind chemați, în vremurile tulburi, dificile, de confuzie, în care trăim astăzi, la mărturisirea credinței noastre, chiar până la martiriu.

Conferinţele preoţeşti semestriale de primăvară vor continua în zilele următoare şi în Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei.