Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Beiuş

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate, precum și ieromonahii de la așezămintele monahale din cuprinsul Protopopiatului Beiuş, Eparhia Oradiei, s-au reunit marţi, 24 septembrie 2019, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă cu tema: „Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Paraclis Episcopal, din Beiuş, de către un sobor de preoți. Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat tot în sfântul lăcaș.

Părintele Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, a prezentat referatul cu titlul „Personalitatea remarcabilă a Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și tradiția seculară a traducerilor de cărți bisericești”, întocmit de Părintele Lect. Univ. Dr. Ionel Chira, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea.

Părintele Marian Vasile Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a adus mulțumire Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru dragostea și grija părintească cu care înconjoară neîncetat clerul de mir și cel monahal de la parohiile, mănăstirile și așezămintele social-medicale din cuprinsul Protopopiatului Beiuș.

În încheierea conferinței, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, subliniind importanța mărturisirii credinței dreptmăritoare într-o lume tot mai complicată, precum și necesitatea păstrării unității Bisericii Ortodoxe Române și a promovării păcii și bunei înțelegeri, mai ales în contextul multietnic și pluriconfesional existent în județul Bihor, clerul ortodox fiind chemat să rămână, ca și până acum, în stare de trezvie duhovnicească, lucrând cu înțelepciune pastorală, spre mântuirea credincioșilor. În acest sens, Ierarhul a evocat modelele întruchipate de vrednicii de pomenire Patriarhi ai României, Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, comemorați în chip special în acest an.

Conferinţele preoţeşti semestriale de toamnă vor continua în zilele următoare şi în Protopopiatele Marghita și Tinca din Eparhia Oradiei.