Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Conferinţă preoţească de toamnă în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, preoţii parohi şi coslujitori, preoţii misionari şi de caritate din cadrul Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, s-au reunit joi, 15 octombrie 2015, în cadrul Conferinţei preoţeşti pastoral-misionare de toamnă cu tema: „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”.

Conferinţa a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, în prezenţa Chiriarhului locului, în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic la Episcopia Oradiei, Preacucernicul Părinte Călin Cotrău, Protopopul Marghitei, și Preacucernicul Părinte Ioan Şipoş, parohul bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Marghita.

Lucrările conferinţei propriu-zise s-au desfăşurat în sala festivă a Protopopiatului Marghita, fiind deschise prin cuvântul de bun venit adresat de Părintele protopop Călin Cotrău, în care a subliniat importanţa temei conferinţei, mulţumind Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă aratată clerului şi credincioşilor din cadrul Protopopiatului Marghita.

Preacucernicul Părinte Adrian Popovici, consilier economic, a prezentat, apoi, referatul cu titlul „Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei la ceas aniversar – 320 de ani de la atestarea oficială”, referat întocmit de către Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul şi director al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea.

În încheierea conferinţei, Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei a rostit un cuvânt de binecuvântare pentru întreg clerul prezent, arătând importanța aniversării a 320 de ani de la recunoaşterea oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, prin Diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 4 martie 1695. De asemenea, la fel ca şi la conferinţele de la Protopopiatele Oradea şi Beiuş, şi la Protopopiatul Marghita Preasfinţia Sa a adresat un îndemn pastoral preoţilor prezenţi ca să facă cunoscută şi credincioşilor, în special copiilor şi tinerilor, prin predici dar şi cu alte ocazii, istoria bisericească a românilor bihoreni, care atestă, fără tăgadă, prezenţa şi dăinuirea Ortodoxiei pe aceste meleaguri, ce a fost posibilă prin misiunea jertfelnică a ierarhilor şi a preoţilor din Bihor şi Crişana, care s-au luptat şi au suferit mult pentru păstrarea credinţei dreptmăritoare şi a identităţii culturale româneşti.

La final s-a ţinut un moment de reculegere în memoria fostului protopop al Marghitei, preotul Ioan Şugar, trecut la cele veşnice la 24 mai 2015.