Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Conferințe preoțești dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam în Protopopiatele Oradea și Beiuș

Conferințe preoțești dedicate Anului omagial al unității de credință și de neam în Protopopiatele Oradea și Beiuș

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele de luni, 7 mai și marți, 8 mai 2018, în cadrul Protopopiatelor Oradea și Beiuș au avut loc conferinţele preoţești semestriale de primăvară a preoţilor, cu tema: „Anul omagial al unității de credință și de neam” în Patriarhia Română.

În Protopopiatul Oradea, programul conferinţei a debutat, de la ora 8, cu săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum în biserica cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Oradea-Velența I, de către un sobor de preoţi format din: Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, vicar eparhial, Preacucernicul Părinte Protoiereu Aurel-Simion Goga, protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului și Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea. Apoi, întreaga preoţime prezentă a luat parte la conferinţa propriu-zisă, desfășurată în sfântul lăcaș.

În deschiderea conferinței, Părintele Aurel-Simion Goga, Protopopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, a arătat importanţa și actualitatea temei conferinței, adresând mulțumiri Întâistătătorului Eparhiei Oradiei pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o arată necontenit față de preoțimea din Protopopiatul Oradea.

Apoi, Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, a prezentat referatul cu titlul „Conştiinţa Bisericii Ortodoxe Române la formarea statului naţional unitar modern.

La final, Preacucernicul Părinte Protoiereu Nicolae Alexandru Pop, delegatul chiriarhal la conferință a transmis binecuvântarea Ierarhului Oradiei. Clerul din Protopopiatul Oradea a fost împreună, apoi, și la agapa de după conferință, în trapeza mare a Mănăstirii Sfânta Cruce din Oradea, unde corul preoților din Protopopiatul Oradea a cântat mai multe cântece patriotice.

La Beiuș, conferința preoțească dedicată Anului omagial al unității de credință și de neam s-a desfășurat în biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, paraclis episcopal, Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum fiind săvârșite de Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul, Preacucernicul Părinte Protoiereu Marian Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului și Preacucernicul Părinte Florin Ovidiu Stan, secretar protopopesc.

Preacucernicul Părinte Protoiereu Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul a dat citire referatului conferinței, întocmit de Preacucernicul Părinte Conf. Univ. Dr. Habil. Mihai Brie, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea și a transmis mesajul de binecuvântare al Chiriarhului Oradiei.

Protopopul locului, Părintele Marian Vasile Popa, a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru aleasa purtare de grijă, delegatului chiriarhal și preoților din cuprinsul Protopopiatului Beiuș.