Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copii din Oradea-Ioșia II au vizitat satul Margine

Copii din Oradea-Ioșia II au vizitat satul Margine

Satul Margine din Comuna Abram, județul Bihor, se află în Câmpia de Vest a ţării, pe malul stâng al râului Barcău, la o distanţă de 8 km de Municipiul Marghita. Acest sat adăposteşte la loc de cinste o veche bisericuţă de lemn, monument istoric, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil, care datează din anul 1700.

Trecând peste vitregiile atâtor secole, bisericuţa se înalţă şi astăzi la fel de frumoasă ca la început, primind la sânul ei zeci şi sute de pelerini, credincioşi buni şi copii, care o cercetează şi se roagă în fiecare an în ea, nu numai la hram, dar şi cu alte ocazii.

La fel ca şi casa ţărănească de veche tradiţie din acest sat, bisericuţa are pe latura lungă, la exterior, unde este şi intrarea, un târnaţ, iar la interior este alcătuită din pronaos, naos şi altar. Ferestrele ei sunt cât se poate de mici, una dintre acestea se păstrează intactă pe latura de sud-est a absidei, iar turnul este zvelt, cu planul octogonal la baza coifului, adăpostind un singur clopot.

Bisericuţa a fost pictată pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea de Nechita Zugravul, iar bolta altarului şi naosul în secolul al XIX-lea la final de către Hackman Mor.

În anul 1889 biserica a fost renovată, naosului i s-a adăugat un spaţiu în plus -corul, deoarece biserica devenise neîncăpătoare prin creşterea populaţiei. La începutul veacului nostru, în locul învelitorii de şindrilă, a fost pusă alta din tablă. Cum în sat s-a înălţat o biserică de zid, târnosită în anul 1957, în biserica de lemn nu s-a mai slujit decât o dată sau de două ori pe an, de hram şi de Înăţarea Domnului în special.

În anul 1997 s-au făcut reparaţii capitale bisericuţei. Astfel, fundamentul a fost înlocuit, la fel şi pridvorul, acoperişul de tablă a fost înlocuit cu unul din şindrilă.

S-a păstrat intact piciorul sfintei mese care este un model de sculptură populară, din lemn de gorun. Pentru toate aceste caracteristici aparte, cât şi pentru admirarea frumuseţii ei, sute de pelerini o caută şi o cercetează destul de des.

Anul acesta, în ziua de 12 octombrie, prin purtarea de grijă şi arhiereasca binecuvântare a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, un gup de mici pelerini veniţi din Parohia Oradea-Ioşia, sub coordonarea părintelui paroh Filaret Fiţ, consilier economic și financiar la Centrul Eparhial, au avut ocazia să viziteze atât biserica de lemn din Margine, cât şi cea din Boianu Mare. După prezentarea istorică a bisericuţei de lemn din Margine de către părintele paroh Vasile-Nicolae Vesa, secretar la Protopopiatul Marghita, micii pelerini au fost serviţi de către doamna preoteasă Loredana-Andreea Vesa cu plăcinte tradiţonale cu brânză şi cartofi, cu prăjituri, mere şi alte bunătăţi dăruite din suflet de gazda primitoare.

Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2019 ca „Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)” şi „Anul omagial al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti” s-a încercat ca prin acest pelerinaj să se creeze o mai intensă solidaritate între aceste parohii, dorindu-se evidenţierea faptului că satul românesc este spaţiul în care s-au format şi păstrat de-a lungul timpului multe dintre valorile spirituale, culturale şi identitare transmise până în zilele noastre.

Acestor tineri cu siguranţă le va rămâne vie în memorie această zi binecuvântată, născând în sufletul lor o mai mare dorinţă de cunoaştere a valorilor creştine, cât şi năzuinţa de vizitare şi a altor biserici vechi bihorene.

Dumnezeu cel Bun să înmulţească astfel de zile şi să deschidă cât mai multe inimi spre a-L căuta, a-L găsi şi a-Lprimi pentru veşnicie în suflet.

Pr. Vasile-Nicolae Vesa