Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Copiii din parohia bihoreană Girișul Negru se pregătesc de Învierea Domnului

Copiii din parohia bihoreană Girișul Negru se pregătesc de Învierea Domnului

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Proiectul „Hristos împărtăşit copiilor” se desfăşoară cu succes în numeroase parohii din Eparhia Oradiei. Astfel, şi în Parohia Girişul Negru, Protopopiatul Tinca, copiii au, de multă vreme, un loc aparte în biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Părintele Florin Voropciuc, parohul locului, le acordă o atenţie deosebită, în primul rând prin implicarea acestora în programul „Hristos împărtăşit copiilor”, iniţiat de Patriarhia Română, dar şi prin organizarea de alte programe şi activităţi desfăşurate la nivelul parohiei.

În toată perioada Postului Mare din acest an, copiii s-au întâlnit cu părintele paroh în fiecare duminică, de la ora 15, în  biserica din sat, unde au avut loc ore de cateheză și unde au pregătit, pentru Ziua Învierii, o piesă de teatru intitulată „Patimile lui Hristos”.

Astfel, copiii au fost educați și îndemnați să se spovedească, să se împărtășească, să participe la sfintele slujbe, la programele speciale organizate de preotul paroh și să săvârșească fapte bune. De asemenea, au vizionat împreună filme cu caracter religios, la finalul cărora au putut discuta despre învăţăturile ce s-au desprins din acestea.

Tot în această perioadă, copiii din parohia bihoreană au sădit un pom într-un ghiveci, iar el a fost adus în biserică, într-un spaţiu special amenajat, şi împodobit cu frunzulițe de hârtie, reprezentând faptele bune ale copiilor. Astfel, copiii au fost îndemnați de preotul paroh ca, în fiecare săptămână, să săvârșească cât mai multe fapte bune, iar duminica, după terminarea programului liturgic, fiecare să-şi scrie, pe frunzele confecţionate din hârtie, numele şi cele mai frumoase fapte pe care le-au făcut în săptămâna ce a trecut. Așa se face că, pe parcursul Postului Mare, acest „copac al faptelor bune” a dat rod bogat, umplându-se de faptele virtuţilor copiilor din Girișul Negru.

În Vinerea Mare, pentru al şaselea an consecutiv, în biserica din Girişul Negru, se desfăşoară un frumos program de rugăciune, în cadrul căruia se săvârşesc toate laudele, acatiste, paraclise, se citește din Cazanie şi se cântă Prohodul Domnului. Anul acesta copiii vor avea și ei un program timp de 60 minute unde vor spune rugăciuni, poezii, cântări specifice acestei perioade și tot ei îl vor ajuta pe părintele paroh să pregătească felicitări cu Învierea Domnului, pe care le vor împărţi  credincioșilor din Girișul Negru.

În Duminica Învierii Domnului, după Sfânta Liturghie, copiii vor susține în faţa tuturor credincioşilor din parohie piesa „Patimile lui Hristos”, la finalul căreia toţi vor fi premiaţi şi vor primi daruri. De asemenea, alături de părintele paroh, aceştia vor împărţi 150 de pachete cu alimente credincioşilor vârstnici, bolnavi și singuri, pentru ca toată lumea să se bucure de Marele Praznic al Învierii Domnului.