Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Dezvelirea și sfințirea bustului Voievodului Mihai Viteazul la Aleșd

Dezvelirea și sfințirea bustului Voievodului Mihai Viteazul la Aleșd

           În după-amiaza zilei de marți, 29 mai 2018, în orașul bihorean Aleșd a avut loc ceremonia ce a cuprins dezvelirea și sfințirea, în parcul din fața Casei de Cultură din Aleșd, a unui bust a Voievodului Mihai Viteazul.

Un mare număr de aleșdani, mulți copii și tineri, oficialități locale, județene și centrale, preoți din localitate și din împrejurimi, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au luat parte la manifestarea ce s-a înscris între evenimentele organizate în acest an în județul Bihor cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri din 1918. Au onorat cu prezența și membrii fanfarei militare a Garnizoanei Oradea.

După momentul dezvelirii monumentului marelui voievod, de către oficialitățile prezente, Chiriarhul Oradiei, împreună cu un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințire a monumentului. Au fost rostite alocuțiuni de către Domnul Ioan Todoca, primarul Aleșdului, organizatorul evenimentului, Domnul senator Cornel Popa, vicepreședintele Senatului României, Domnul Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și alți invitați.

Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a subliniat, în cuvântul său, importanța ridicării și sfințirii unui bust al Voievodului Mihai Viteazul în pământul străbun al Bihorului:

„Aflându-ne în «Anul omagial al unității de credință și de neam» și «Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918» în Patriarhia Română, la aniversarea Centenarului Marii Uniri, un eveniment cu semnificații profunde și cu un puternic simbolism, are loc în orașul Aleșd din Bihor, în cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, inaugurarea, dezvelirea și sfințirea bustului marelui Voievod Mihai Viteazul, făuritorul celei dintâi uniri a tuturor românilor, a celor trei provincii românești într-un singur stat. Este cu atât mai îmbucurător cu cât pe aceste pământuri în care trăiesc mai multe naționalități, având confesiuni diferite și rugându-se lui Dumnezeu în limbi diferite, se petrece evenimentul acesta. Pentru comunitatea românească ortodoxă din orașul Aleșd este o mare bucurie și este o onoare pentru toți locuitorii acestui oraș, în definitiv.”

Copii de la școala din Aleșd au prezentat un program cultural, iar la final au fost depuse la monumentul proaspăt inaugurat jerbe de flori de către participanți.