Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Duminica dinaintea Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Oradea

Duminica dinaintea Botezului Domnului la Catedrala Episcopală din Oradea

În cea dintâi Duminică din noul an civil 2020, Duminica dinaintea Botezului Domnului, 5 ianuarie 2020, Întâistătătorului Eparhiei Oradiei, Preasfinţitul Părinte Sofronie, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Sfântul Niceta de Remesiana al Catedralei Episcopale din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Ioana Fesuș.

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Marcu, Preasfinţia Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură în care a tâlcuit înţelesurile duhovnicești ce se desprind din textul scripturistic:

„În această Duminică dinaintea Teofaniei, a Arătării Preasfintei Treimi, a marii sărbători a Botezului Domnului, în ajunul sărbătorii, toate cântările de la strană și întreaga slujbă gravitează în jurul praznicului de mâine.  Chiar și pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Marcu, ne-a vorbit despre Sfântul Ioan Botezătorul, reprezentat în sfintele icoane având aripi de înger, pentru că el a viețuit pe pământ viață îngerească, trăind în asceză și în nevoință, propovăduind botezul pocăinței. Sfântul Ioan a vestit că urmează să vină după el Cel Care a fost mai înainte de el, adică Fiul lui Dumnezeu Care S-a întrupat și Care va boteza cu Duhul Sfânt.”

„Cuvintele de la încheierea pericopei evanghelice de astăzi arată că prin Domnul Iisus Hristos vine botezul în Duhul Sfânt, spre deosebire de botezul prin apă al Sfântului Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului. Este mărturisită, astfel, și cea de-a treia Persoană a Preasfintei Treimi, căci Duhul Sfânt, Care din Tatăl izvorăște, Se va da lumii prin Fiul, Care din Tatăl Se naște.”

„Deoarece Hristos Domnul este miezul vieții noastre duhovnicești, se cuvine ca acum, la început de an fiind, să ne amintim cine suntem noi, de fapt, să ne amintim că suntem creștini, că numele cu care ne numim este numele Domnului nostru Iisus Hristos, Unsul lui Dumnezeu, Fiul Cel Veșnic al Tatălui și că avem datoria sfântă de a onora acest nume și de a arăta lumii, celor care nu mai cred, care au obosit să mai creadă, cât de vie și de luminoasă este credința noastră, căci El, Hristos Domnul, este viața noastră. În jurul Lui trebuie să graviteze viața noastră sufletească și trupească. El este ținta vieții noastre și spre El trebuie să curgă toate mișcările noastre sufletești și trupești.”

Pr. Cristian Rus