Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Eroul naţional Avram Iancu comemorat la Oradea de prăznuirea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Eroul naţional Avram Iancu comemorat la Oradea de prăznuirea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Pr. Cristian Rus

 

În ziua de prăznuire a Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, 24 iunie 2019, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească la schitul ocrotit de Sfântul Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, din municipiul Oradea, dependent de Centrul Eprhial al Episcopiei Oradiei.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul a participat, pe platoul din fața statuii eroului național Avram Iancu din centrul Oradiei, la ceremonial religios, cultural şi militar în memoria „Crăişorului Munţilor”, de la a cărui naștere se împlinesc în această zi 195 de ani. La manifestarea organizată de Societatea cultural-patriotică „Avram  Iancu”, filiala Oradea, în colaborare cu Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor și Garnizoana Oradea, au participat oficialităţi locale și județene, oameni de cultură din Oradea și Bihor, capelanul Garnizoanei Oradea, preoți de la Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Oradea şi numeroşi credincioşi.

Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a oficiat, după intonarea Imnului de Stat al României de către doi studenți teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, slujba Parastasului pentru eroi. Alocuțiuni despre personalitatea eroului Avram Iancu și importanța sa în istoria neamului românesc au rostit Domnul Răzvan Puia, director al Cancelariei Prefectului, precum și reprezentanți la nivel național ai Asociației cultural-patriotice „Avram  Iancu”. Evenimentul a fost moderat de Domnul General Bg. (r) Grigore Bartoș, președintele Asociației „Avram Iancu”, filiala Bihor.

Manifestarea s-a încheiat cu ceremonialul depunerii de coroane şi buchete de flori la statuia eroului din partea instituțiilor organizatoare și a oficialităților prezente.