Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Eu şi faptele mele - activitate juridică la Liceul Ortodox din Oradea

Eu şi faptele mele - activitate juridică la Liceul Ortodox din Oradea

Elevii clasei a II-a A (prof. Elena Viorica Brege) şi a IV-a A (prof. Iuliana Hepuţiu) de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au participat, marți, 6 martie 2018, la activitatea juridică Eu şi faptele mele. Invitatul întâlnirii a fost doamna Cornelia Carmen Ilaş, avocat la Baroul Bihor, dar şi mamă a doi elevi ai şcolii noastre, Maria şi David.

          Ce este justiţia? – a fost întrebarea care a declanşat derularea activităţii.

-         Cineva care apară.

-         Cineva care face dreptate.

-         Cel care judecă faptele pentru a face dreptate.

... au fost câteva din răspunsurile primite.

Asemeni unei săli de tribunal a fost pentru o oră sala festivă a şcolii noastre. O oră în care într-un mod interactiv elevii au aflat ce sunt şi ce fac avocaţii, procurorii şi judecătorii; au dat exemple de fapte bune şi fapte mai puţin bune săvârşite chiar de ei; au aflat că violenţa poate fi fizică şi verbală şi poate lăsă în urmă traume fizice şi emoţionale; li s-a spus că poţi fi implicat într-o faptă rea chiar dacă nu participi direct, eşti doar martor fără să intervii; că fiecare este direct responsabil pentru faptele lui şi nu trebuie să ne lăsăm influenţaţi de alţii; faptele bune ale copiilor sunt o mândrie pentru părinţi, iar cele rele au consecinţe atât asupra ta, cât şi asupra părinţilor, prietenilor, dascălilor.

Într-un mod interactiv, dirijat cu tact de avocat, micii şcolari au fost puşi să rezolve un caz, o „speţă”. În rol de avocat sau procuror, ei au adus dovezi de apărare sau de acuzare, încercând să soluţioneze cât mai bine cazul. De asemenea, tot în echipă au găsit câte o urmare, o consecinţă pentru anumite fapte săvârşite.

Prin explicaţii clare şi cuvinte alese, prin exemple concrete din viaţa de zi cu zi, prin implicarea directă a elevilor la discuţii şi susţinerea argumentată a unor păreri proprii, prin scoaterea în evidenţă a urmărilor faptelor noastre, dar şi prin ţinuta vestimentară – roba – activitatea juridică de azi dirijată de doamna avocat a avut succes, verdictul fiind în favoarea noastră, a tuturor, mici şi mari, implicaţi în educaţie.