Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Eveniment cultural la Universitatea din Oradea

Eveniment cultural la Universitatea din Oradea

Începutului noului an calendaristic 2020 a reunit în instituția academică orădeană mai multe personalități marcante ale culturii teologice și laice naționale.

 Evenimentul cultural, desfășurat marţi, 14 ianuarie 2020, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman”, Centrul de Studii Interdisciplinare ,,Silviu Dragomir” şi Şcoala Doctorală de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, a fost dedicat prezentării cărții ,,A învăţa să trăieşti veşnicia. Un dialog cu Sandu Frunză”, având ca autori pe Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Preşedintele Senatului Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și Domnul Prof. Univ. Dr. Sandu Frunză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În prezenţa autorilor și a unui numeros public, preoți, profesori și oameni de cultură bihoreni, cu participarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, alături de care au mai fost prezenți Preasfințitul Părinte Virgil, Episcop Greco-Catolic de Oradea, Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, Rectorul Universităţii din Oradea, Domnul Dumitru Țiplea, Prefectul Județului Bihor și alte personalități ale urbei orădene, Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Şipoş, directorul Şcolii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, a transmis mesajul de bun venit tuturor participanților, accentuând, totodată, importanța acestui eveniment de excepţie pentru comunitatea academică orădeană şi nu numai.

Domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Bungău, Rectorul Universităţii din Oradea, a evidențiat în cuvântul său faptul că anul acesta se aniversează 240 de ani de învățământ superior la Oradea, remarcând în acest context și legăturile strânse și buna colaborare dintre Universitatea din Oradea și Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În cadrul evenimentului, în cuvântul rostit, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a făcut o frumoasă incursiune în istoria Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei, subliniind că anul 2020 reprezintă un an al aniversărilor pentru vechea Episcopie a Oradiei:

„Este o bucurie și o onoare să participăm la acest eveniment cultural și academic de prim rang în orașul nostru, care arată, o dată în plus, puterea și capacitățile de care dispune orașul în care trăim și legăturile sale străvechi și strânse cu celelalte centre culturale din țară, din Transilvania, cu Clujul în mod special, astăzi.”

„Pentru noi este cu atât mai emoționant momentul, cu cât anul în care ne aflăm marchează 340 de ani de la atestarea documentară a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei în cronicile austriece, care arătau că, atunci când teritoriile pe care locuim noi astăzi erau eliberate de către habsburgi de sub stăpânirea semilunei otomane, în Oradea au găsit pe episcopul ortodox. La acea vreme, Biserica Romano-Catolică, suferind mult în urma reformei protestante, nu mai avea episcopie la Oradea, iar Biserica Greco-Catolică a apărut mult mai târziu. Așa încât, la anul 1680, trupele austriece eliberatoare îl întâlnesc pe episcopul ortodox rezidând aici, iar Părintele academician Mircea Păcurariu avansează ipoteza că acel episcop era Ștefan al Lipovei, care își mutase sediul de la Lipova la Oradea.”

„Tot anul acesta aniversăm 325 de ani de la atestarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și Agriei în Diploma Leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice din 1695, o diplomă prin care comunității ortodoxe, națiunii ilirice, i se asigurau drepturile și libertatea de manifestare a credinței în întinderea Imperiului Habsburgic de atunci. Este menționat în act și numele Episcopului Efrem Banianin al Oradiei și Agriei, ceea ce înseamnă că teritoriul canonic al Episcopiei Oradiei se întindea, în acea vreme, nu doar peste județul Bihor de astăzi și peste județul Bihor din Ungaria, ci mergea până la Tisa.”

„Nu în ultimul rând, anul acesta sărbătorim și Centenarul reactivării, restatornicirii Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei. Dacă în anul 2018 am avut Centenarul Marii Uniri, iar în anul 2019 am serbat Centenarul așezării administrației românești în Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și în celelalte teritorii din răsărit, Bucovina și Basarabia, anul 2020, pentru noi, ortodocșii din Bihor, reprezintă anul Centenarului restatornicirii Eparhiei, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul.”

La finalul alocuțiunii sale, Preasfinția Sa a felicitat conducerea universității, organizatorii acestui eveniment și pe oaspeții distinși de la Cluj, adresând alese urări de ani mulți și binecuvântați, sănătate și mult spor în misiunea pe care o împlinesc.

Activitatea Părintelui Profesor Ioan Chirilă, însoțită de câteva repere biografice, a fost prezentată publicului cu multă elocință de către Părintele Conf. Univ. Dr. Viorel-Cristian Popa, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea.

Gândul și modul în care a luat ființă această carte au fost descrise de către distinsul Profesor Sandu Frunză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care a menționat, printre altele, că, pentru domnia sa a fost un privilegiu participarea la un astfel de dialog cu o personalitate precum Părintele Profesor Ioan Chirilă.

Cu multă înțelepciune, sinceritate și bucurie a vorbit însuși autorul cărții, Părintele Profesor Ioan Chirilă, poet, eseist, filosof și remarcabil profesor de teologie ortodoxă, care face ca, peste tot pe unde este prezent, cuvântul lui Dumnezeu să rodească, iar sămânța acestui cuvânt să ajungă în pământ bun și să aducă rod însutit. În dorința de a atinge excelența în tot ceea ce face, Părintele Profesor Ioan Chirilă reușește acest lucru și îi ajută și pe alții să se împărtășească de ea.

Evenimentul s-a încheiat cu oferirea de plachete omagiale celor doi universitari clujeni din partea rectorului Universității din Oradea și cu acordarea de autografe de către autor și cu dorința de a reitera astfel de momente culturale deosebite la Universitatea din Oradea.