Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei

Examen de capacitate preoţească în Episcopia Oradiei

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în zilele de 14, 15 și 16 martie 2017, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei a avut loc examenul de Capacitate preoţească, sesiunea de primăvară, din anul 2017.

La acest examen s-au înscris un număr de 13 candidaţi, care au susţinut trei probe. Cea dintâi probă, eliminatorie, s-a desfășurat marți, 14 martie, la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, din comisia de examinare prezidată de Chiriarhul Oradiei făcând parte Părintele Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și Părintele Simion Goga, inspector pentru cateheză. Proba a constat în verificarea aptitudinilor muzicale și a competențelor legate de practica și slujirea liturgică.

Miercuri, 15 martie, la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei a avut loc proba scrisă, ce a constat în testarea cunoștințelor de misiologie, liturgică și administrație bisericească. Comisia de corectare a lucrărilor, prezidată de Ierarh, a fost alcătuită din: Părintele Lect. Univ. Dr. Emil Cioară, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxeă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, Părintele Arhim. Lect. Univ. Dr. Antim Oprea, consilier administrativ-bisericesc și Părintele Prot. Prof. Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul.

Joi, 16 martie, candidații au participat la proba orală a examenului de capacitate preoțească, desfășurată la Centrul Eparhial al Episcopiei Oradiei, fiind examinaţi potrivit temelor de examen şi bibliografiei aferente din „Îndrumătorul administrativ-bisericesc. Ghid practic pentru examenul de capacitate preoţească, administrarea parohiei şi a mănăstirii”, ediţia a II-a, carte tipărită cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, la Editura „Cuvântul Vieţii” a Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în anul 2010. Comisia de examinare, prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei, a fost compusă din membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei.

Potrivit metodologiei specifice, media de promovare a examenului de capacitate preoțească este de minim 7. Pentru candidații care au obținut medii finale cuprinse între 7 și 9, valabilitatea examenului este de un an, iar pentru cei care au obținut medii finale peste 9, valabilitatea examenului este de doi ani.

  

Biroul de Presă al Episcopiei Oradiei