Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Examene finale și depunerea jurământului de credință la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Examene finale și depunerea jurământului de credință la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea

Absolvenţii promoției 2014-2018 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din cadrul Universităţii din Oradea, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, au susţinut marţi, 3 iulie 2018, proba orală la disciplinele fundamentale şi disciplinele de specialitate, aceasta presupunând evaluarea cunoştinţelor dobândite pe parcursul celor patru ani de studii.

A doua probă a examenului s-a desfăşurat miercuri, 4 iulie 2018 şi a constat în susţinerea şi prezentarea lucrărilor de licenţă şi de disertaţie, unde s-au prezentat 23 de studenţi de la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală şi 24 de teologi de la studiile universitare de masterat.

Conform tradiţiei Bisericii noastre strămoşeşti, după prezentarea lucrărilor absolvenţii s-au îndreptat spre paraclisul universitar cu hramul „Sfântul Teodor Studitul” al facultății, unde, cu binecuvântarea și în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a urmat ceremonia religioasă de depunere a jurământului de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica străbună.

La finalul ceremoniei, Chiriarhul Oradiei a adresat câteva îndemnuri absolvenţilor:

„Încheiați un ciclu de studii și urmează să vă îndreptați pe căile pe care Dumnezeu vi le-a deschis fiecăruia dintre dumneavoastră. Unii sunteți deja în câmpul misionar, alții veți deveni misionari ai Bisericii și va trebui să mărturisiți credința ortodoxă într-o lume tot mai secularizată.

Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Mielul lui Dumnezeu, Cel Care ridică păcatul lumii, este Cel Care le-a spus ucenicilor Săi: «Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii» (Matei 10, 16). El este Mielul, Jertfa prin excelență, Cel Care S-a sacrificat pentru noi, pentru ca noi să primim iertarea păcatelor și să moștenim viața veșnică. Toți cei care Îi urmăm lui Hristos suntem chemați la jertfă, la o viață de sacrificii, iar voi, dragi absolvenți, va trebui să jertfiți mult din preocupările voastre, pentru a putea să aduceți rod bogat. Să vă comportați așa cum Mântuitorul Hristos așteaptă de la voi, deoarece lumea din care facem parte este o lume înstrăinată de Dumnezeu, o lume secularizată, în care credința își face loc cu tot mai mare dificultate.

Să fiți înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii. Să dobândiți dreapta socoteală și măsură în orice lucru, pentru a ajunge la echilibru. Să vă rugați ca Dumnezeu să vă apere de ispite, ferindu-vă de tovărășiile rele. Să aveți parte de multe bucurii și împliniri și să ajungeți preoți buni, cu multă râvnă pentru Casa lui Dumnezeu. Dumnezeu să vă binecuvinteze și să vă ajute în toate zilele vieții voastre!”

Părintele Prof. Univ. Dr. Dumitru Megheşan, decanul facultăţii, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezența la eveniment și pentru părintească purtare de grijă, fiind încredinţat de faptul că, ajutaţi de entuziasmul tinereţii, curaj şi jertfelnicie, absolvenții vor reuşi să se ridice la înălţimea chemării lor, devenind fideli apărători ai învăţăturii Domnului Hristos şi mărturisitori ai Bisericii Sale.         

Momentul festiv s-a încheiat cu declararea absolvenţilor ca licenţiaţi în teologie, respectiv absolvenţi de studii universitare de masterat, cu diplomă de absolvire.