Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Expoziție concurs „Patimile și Învierea Domnului” în Eparhia Oradiei

Expoziție concurs „Patimile și Învierea Domnului” în Eparhia Oradiei

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei,  Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor și cu Palatul Copiilor și Elevilor, din Oradea, a organizat, miercuri, 9 aprilie 2014, la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, o expoziție concurs sub genericul „Patimile și Învierea Domnului”, în cadrul căreia au fost premiați elevii câștigători ai concursului de eseuri și desene „Creştinul acasă, la şcoală, în Biserică şi în comunitate”. Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

La eveniment a participat Părintele Prot. Prof. Radu Rus, consilier al sectorului învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei, Părintele Prof. Florin Negruțiu, inspector pentru disciplina Religie, precum și alte cadre didactice și numeroși elevi de la școli din județul Bihor, însoțiți de părinții lor.

Programul a debutat cu un moment artistic al elevilor de la Școala Gimnazială din Uileacul de Beiuș, care au interpretat câteva pricesne specifice acestei perioade prepascale. De asemenea, elevii din ciclul primar de la Liceul de Arte din Oradea, au dat glas unor colinde de Florii și altor cântece specifice aceleiași atmosfere de pregătire în vederea întâmpinării Praznicului luminos al Învierii Domnului.

Elevii care fac parte din Corul „Diacon Nicolae Firu”, al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, au fost reprezentanții elevilor de liceu, care au interpretat „Veniți cu toți dimpreună” și „Veniți norii de mulțime”, colinde și cântece specifice sărbătorii Floriilor.

După încheierea programului artistic, Preasfințitul Părinte Sofronie i-a felicitat pe toți elevii, dimpreună cu profesorii coordonatori, adresându-le cuvânt de apreciere și binecuvântare:

„Pentru toți cei prezenți aici, clipele petrecute împreună sunt prilej de mare bucurie duhovnicească, deoarece ne pregătim pentru cea mai mare sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului”, a afirmat Preasfinția Sa,        subliniind privilegiul de care ne bucurăm în prezent, acela de a ne manifesta credința și a trăi obiceiurile și tradițiile creștine strămoșești, în comparație cu vremurile trecute ale regimului comunist-ateu, care interzicea și încerca să reprime orice manifestare religioasă.

Este o mare biruință să fiți împreună cu familia voastră de sărbători, iar acum, în săptămâna „Școala altfel”, să vă pregătiți împreună cu dascălii voștri pentru intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. Poate că nu vă dați seama acum de toate acestea, dar crescând, vă veți da seama ce mult înseamnă lucrurile de care vă vorbesc și ce șansă unică aveți, pe care va trebui să o apărați, pentru că în societatea secularizată din zilele noastre se încearcă, prin diferite mijloace, ca Dumnezeu și simbolurile religioase să fie scoase afară din spațiul public.”

„Pentru voi însă, simbolurile religioase nu sunt niște forme fără fond, ci sunt sufletul vostru, adică ceva din ființa voastră; vă alcătuiesc și le aveți în inimă, drept pentru care eu vă felicit, mai ales că, în adâncul inimii mele, eu nu am încetat să rămân copil, iar din punct de vedere uman, este foarte important să rămâi copil.”

„Ceea ce ați pregătit voi aici este o adăpare continuă la izvorul copilăriei. De aceea, vă doresc să rămâneți copii, să vă păstrați copilăria și să continuați să vă iubiți valorile pe care le reprezentați și să luptați pentru ele atunci când este cazul”, a concluzionat Preasfinția Sa.

În încheierea programului au fost premiați elevii care s-au evidențiat la diferitele secțiuni din cadrul concursului de eseuri și desene „Creştinul acasă, la şcoală, în Biserică şi în comunitate”, concurs care a fost înscris în Calendarul Activităților Educative Naționale. Aceștia au primit diplome și icoane, oferite cu multă generozitate din partea Preasfințitului Părinte Sofronie.

În cadrul proiectului s-a amenajat la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea o expoziție de icoane pe lemn, sticlă, metal, coajă de ou, scoică, dar şi desene şi decorațiuni de Paști. Cu această ocazie, au fost organizate ateliere de lucru pentru încondeiat ouă, pictură de icoane pe sticlă și lemn şi origami, atelierele de lucru fiind coordonate de profesori de religie, istorie şi învățători de la mai multe unități de învățământ din municipiul Oradea și județul Bihor.