Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Expoziţie pascală la Oradea

Expoziţie pascală la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, Învierea Domnului, a fost marcată la Oradea, în ziua de 29 aprilie 2013, şi printr-un amplu proiect educativ-religios, sub genericul „Patimile și Învierea Domnului”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei.

În cadrul proiectului s-a amenajat, la Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, o expoziție de icoane pe lemn, sticlă, metal, coajă de ou, scoică, dar şi desene şi decorațiuni de Paști. Lucrările expuse provin de la cercurile de pictură ale Palatului Copiilor și Elevilor Oradea, cluburile copiilor din județ, cercurile de pictură din școli de masă şi școli speciale, care au lucrat diverse decoraținui în cadrul unor programe educative sau proiecte europene, dar și lucrări realizate în cadrul taberei anuale de creație religioasă „Împreună, să ne cunoaştem tradiţiile și valorile creștine”, organizată la Mănăstirea Izbuc.

Cu această ocazie, au fost organizate ateliere de lucru pentru încondeiat ouă, pictură de icoane pe sticlă și lemn şi origami. De asemenea, doamnele Maria Suciu și Ana Codrean, membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradea, au expus țesături cu o vechime de peste 100 de ani, care au creat un ambient tradiţional de excepţie.

Atelierele de lucu au fost coordonate de profesori de religie, istorie şi învățători de la mai multe unități de învățământ din municipiul Oradea și județul Bihor: Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita, Liceul de Arte din Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, Școla Gimnazială din Cefa, Școala Gimnazială din Roșia, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” din Oradea, Liceul Tehnologic din Dobrești, şi Palatul Copiilor și Elevilor Oradea.

Expoziția a fost vizitată de copii și elevi de la mai multe grădinițe și școli din Oradea, după care, aceștia au avut posibilitatea de a exersa diverse tehnici de lucru în cadrul atelierelor.

Programul activității a fost deschis de un moment artistic ce a constat în interpretarea individuală sau în grup a unor piese muzicale specifice perioadei Postului Mare şi în prezentarea unui obicei pascal tradiţional din Bihor. Au urcat pe scenă elevi de la Liceul de Arte din Oradea, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, Școala Gimnazială din Roșia, Școala gimnazială din Uileacul de Beiuș și de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea. Portul popular, conținutul pieselor și interpretarea deosebită a elevilor au creat o stare de emoție intensă în rândul participanților.

Mesajul de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei a fost transmis de către Preacucernicul Părinte Radu Rus, consilier pentru învățământ și activităţi cu tineretul al Episcopiei Oradiei, iar mesajul de salut din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor de către Părintele Profesor Florin Negruțiu, inspector de Religie.

Expoziția va rămâne deschisă și poate fi vizitată timp de două săptămâni, urmând ca cele mai importante lucrări să fie premiate în cadru festiv.