Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de colinde la Aleșd

Festival de colinde la Aleșd

Colindele creștine sunt sunetul de clopoței ce vestesc Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului. Festivalul de colinde organizat de Parohia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Aleșd, ajuns la ediția a IX-a, în parteneriat cu Primăria din localitate, se constituie în promotorul sărbătorilor creștine ce marchează luna decembrie și ianuarie începând cu Sfântul Ierarh Nicolae, continuând cu Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza și Sfântul Ioan.

Inițiat cu 9 ani în urmă de Părintele paroh Ovidiu Bocșan, festivalul și-a propus să revigoreze tradiția creștină, să aducă în actualitate vechile colinde care ne-au marcat copilăria multora dintre noi. Colindele cântate de copii devin repertoriul lor în preajma sărbătorilor de Crăciun. Organizatorii au reușit, de-a lungul celor nouă ediții de până acum, să atragă cât mai mulți colindători copii, care, alături cu cei mai în vârstă, au întins un arc peste timp  în lumea de poveste a satului, când ulițele în prag de sărbătoare răsunau de colindători.

Alături de frumoasele colinde s-au promovat și costumele populare, unele cu o vechime ce trece de Centenar, ce au întregit tradiția. S-a reușit prin acest festival, ca și prin alte manifestări de gen, să se cultive dragostea pentru costumul popular, pentru îmbrăcarea lui la sărbători ca pe un strai de sărbătoare.

Devenind o manifestare de referință pentru Valea Crișului Repede, festivalul a primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Întrucât bisericile din zonă s-au implicat în crearea unor grupuri de colindători, evidențiem preoții din parohiile Peștiș, Subpiatră, Lugașul de Sus, Borod, etc. Alături de organizatori s-a  alăturat  și CJCPCT Bihor, care a stimulat grupuri de colindători și soliști vocali cu premii.

Festivalul a început cu Corul „Glasul Credinței” al bisericii gazdă, condus de prof. Matei Șunea, care prin cele trei colinde frumos armonizate a creat un cadru sărbătoresc. După rugăciunea „Tatăl Nostru”, au rostit scurte alocuțiuni părintele  Lakatos Sebastian, secretar eparhial, care a transmis binecuvântarea Chiriarhului Oradiei și părintele paroh Ovidiu Bocșan. La ediția a IX-a au răspuns invitației grupuri de colindători copii de la Grădinița Holcim Aleșd, (3 grupuri), de la școlile din Bulz și Remeți, Lugașul de Sus, Călățea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Liceul Teoretic „Constantin Șerban” Aleșd, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Tilecuș. Acestora li s-au alăturat grupurile de colindători adulți din parohiile Peștiș, Subpiatră și Borod. În total au încântat sutele de spectatori prezenți cu vocile lor cristaline și inocente 300 de colindători copii, care conform tradiției au fost răsplătiți cu pachete (mere, nuci, dulciuri), prin bunăvoința unor credincioși: Claudia Filip și Dan Corb, sponsori permanenți ai festivalului, alături de CristianArdelean, Ionuț Dragodan și Petru Marușca.

De un real succes s-a bucurat grupul de colindători din Hotar, „Dobașii”, care împreună cu Ansamblul folcloric „Datina”, coordonați de prof. Cristian Strugar, păstrează nealterat obiceiul colindului străvechi. Colindele din satul Hotar denumite de localnici corinzi, reprezintă un reper important al folclorului bihorean prin autenticitatea acestora, respectiv prin modul special în care se mergea la colindat folosind unul din instrumentele arhaice, anume „dobele”, motiv pentru care colindătorii adulți au fost numiți „Dobașii” din Hotar. Alte două grupuri de colindători adulți au fost cele din Lunșoara, coordonator Nicolae Botici și cea din Borod, coordonator Nicu Gârz. Au impresionat prin autenticitatea, vechimea și interpretarea colindelor cât și prin costumația purtată de colindători, care poartă patina vremii. Costumele bărbătești ale colindătorilor din Borod sau confecționat având ca model elemente foarte vechi găsite pe la bătrâni.

Festivalul a avut ca invitați: „Florile Bihorului”, un grup de 40 de copii cu vârste între 5 și 17 ani, coordonator Anamaria Turc Gal, care s-au remarcat prin acuratețea interpretării unor colinde vechi prelucrate. Cireașa de pe tort a festivalului a fost grupul vocal bărbătesc „Craii Măgurei” din Bucea (Negreni), județul Cluj, coordonator pr. Mircea Dejeu. Grup de semi-profesioniști, participanți la multe festivaluri și concerte de colinde și cântece patriotice, atât în județul Cluj, cât și în țară. Armonia vocilor și perfecțiunea interpretării au fost primite cu admirație și aplauze. După două frumoase colinde au interpretat și trei cântece patriotice dedicate Centenarului Marii Uniri. Sfârșitul apoteotic al festivalului l-a constituit un cor ad-hoc a celor două formații bărbătești din Borod și Bucea, care împreună cu cei prezenți în biserică au cântat „O, ce veste minunată!”. Întreg festivalul a fost filmat de TTV Beiuș și v-a fi redat în ziua de 27 decembrie pe același canal.