Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de colinde tradiţionale în Eparhia Oradiei

Festival de colinde tradiţionale în Eparhia Oradiei

Încă din anul 2010, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a organizat Festivalul colindelor tradiţionale, la care au fost invitate coruri de copii de la diferite şcoli şi licee din eparhie. Tradiţia festivalului a continuat şi acest an, cu cea de-a treia ediţie. În ziua de 14 decembrie 2012, în sala mică a Casei de Cultură din Oradea, doritorii au fost aşteptaţi la un concert de colinde tradiţionale româneşti şi la o expoziţie de costume şi obiecte populare.

La festival au participat mai multe grupuri de copii şi adulţi, în total peste 100 de colindători: corul  „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, corul elevilor Liceului Teoretic din localitatea Budoi, doamna învăţătoare Ana Codrean şi elevul Andrei Corb, din clasa a VIII-a, de la Şcoala gimnazială din satul Corbeşti, doamna profesoară Maria Matei şi grupul artistic „Lioara” al elevilor de la Grupul Şcolar „Ioan Bococi” din Oradea şi grupul coral al A.F.O.R.E.O.

În program au răsunat colinde şi au fost prezentate tradiţiile şi obiceiurile populare, dar cei prezenţi au putut admira şi o frumoasă expoziţie de obiecte tradiţionale pentru Crăciun lucrate manual. „Prin acest festival dorim implicarea tineri generaţii, care are menirea de a duce mai departe vechile tradiţii strămoşeşti, ce sunt din ce în ce mai uitate în zilele noastre”, a arătat doamna Viorica Cherteş, preşedinte al A.F.O.R.E.O.

Părintele Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Oradiei, a arătat în cuvântul său că, prin acest eveniment, „aţi reuşit să ne introduceţi într-o lume de basm prin farmecele colindelor, vestindu-L pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care Se naşte în sufletele noastre.”

În încheierea programului, organizatorii au oferit tuturor colindătorilor, potrivit datinii străbune, daruri.