Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festival de pricesne în Protopopiatul Marghita

Festival de pricesne în Protopopiatul Marghita

Cu binecuvântarea Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, Duminică 25 martie 2018, in biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” a Parohiei Almașu Mic (Balc), s-a desfășurat ediția a III-a a Festivalului de pricesne „La umbra crucii Tale”, organizat de către Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor și Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, cu prilejul manifestărilor dedicate „Anului omagial al unității de credință și neam” și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1981)”.

Festivalul are ca obiectiv consolidarea parteneriatului Școală-Biserică-Familie prin identificarea, promovarea și conservare a patrimoniului spiritual local.

S-au înscris și au evoluat  în cadrul festivalului 12 grupuri, în total un număr de 180 de copii, de l aparohii din cuprinsul Protopopiatului Marghita, constituite din elevi de la toate ciclurile de învățământ. Repertoriul a cuprins câte două pricesne cu tematici specifice acestei perioade liturgice.

Grupurile vocale au fost coordonate de un cadru didactic și preotul din parohia de care aparține unitatea de învățământ. La evenimentul din acest an au luat parte, din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie; din partea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei: părintele profesor Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și părintele Călin Gheorghe Cotrău, Protopopul Marghitei.

În cuvântul de deschidere, după rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, Părintele protopop Călin Gheorghe Cotrău a evidențiat importanța festivalului de pricesne în consolidarea parteneriatului dintre școală - Biserică și familie, precum și contribuția acestuia la identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local. Cu acestă ocazie, a mulțumit celor implicați în organizarea evenimentului, cadrelor didactice, preoților, elevilor și familiilor acestora, gazdelor festivalului, aducând cuvânt de binecuvântare, apreciere, felicitare și mulțumire din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

În debutul festivalului au evoluat tinerele  Andrada Boeriu, Răzvan Mandra și Amalia Ursan, după care au urmat grupurile: Școala Gimnazială Brusturi, Școala Gimnazială Bogei, Parohia Spinuș Parohia Marghita I, Parohia Burzuc, Parohia Abram, Școala Gimnaziala Ciuhoi, Parohia Popești, Parohia Suiug, Parohia Almașu Mare, Parohia Săldăbagiu de Barcău, Scoala Gimnaziala nr, 1 Balc- structura Almașu Mic.

În încheierea festivalului, părintele inspector Florin Negruțiu și părintele consilier Radu Valer Rus au adus mulțumiri și felicitări grupurilor participante, preoților și cadrelor didactice implicate.