Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” la Oradea

Festivalul de colinde „Noi umblăm a colinda” la Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, marți, 20 decembrie 2016, în sala de festivități a centrului comercial Era Shopping Park din Oradea s-a desfăşurat ediţia a XII-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea, Palatul Copiilor din Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park.

„Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sate) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie. Festivalul, care a devenit un eveniment important în peisajul cultural și educativ-religios bihorean în luna decembrie, s-a dovedit a fi necesar nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea trăirii autentice românești, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care oferă publicului ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, dar și de reitera parteneriatul dintre școală-biserică-comunitate. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de marcarea Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, a precizat Pr. Prof. Florin Negruțiu, inspector de Religie.

Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare care s-a desfăşurat cu începere de la ora 12 în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a străzii Republicii și s-a încheiat la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, unde cei peste 600 de copii și tineri prezenți la eveniment au fost primiți de Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în catedrală, care a răsunat de glasul colindelor. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a adresat tuturor un cuvânt în care a evidențiat importanța unei astfel de manifestări, rolul tinerilor în valorificarea patrimoniului spiritual pe care l-au primit ca moștenire și pe care trebuie să îl păstreze și să îl transmită nealterat:

„Ați venit ca pelerini la ieslea Mântuitorului Iisus Hristos, care este ascunsă în taina Sfantului Altar. Ați venit la Ieslea cea duhovnicească, la Sfânta Biserică, împlinind datina din străbuni. În urmă cu peste un sfert de veac, tradițiile noastre strămoșești, ascunse de ochii puternicilor zilei, în timpul regimului comunist ateu și materialist, atunci când Dumnezeu a binevoit să se sfârșească acest prăpăd spiritual, colindul, colindatul, tradițiile strămoșești au ieșit din nou la lumină. Astăzi puteți ieși pe străzile orașelor colindând nestingheriți, fără teama de a fi pedepsiți.”

„Ceea ce aveți și manifestați astăzi ca dragoste, ca tradiție, față de identitate, inclusiv față de frumosul port național pe care îl purtați, toate aceste valori, atașamentul față de ele, trebuie să le păstrați și să le apărați, pentru că vouă vă revine datoria să duceți mai departe lupta de rezistență creștină împotriva înșelătoriilor veacului acestuia.”

„Trăim vremuri tulburi și cei care nu Îl iubesc pe Hristos încearcă să ne răpească bucuria sărbătorii, să ne secătuiască sufletele, să ne jefuiască tradițiile, să ne urâțească viața, iar noi trebuie să rezistăm, bucurându-ne împreună cu Dumnezeu la venirea în lume a Fiului Său. Noi trebuie să rezistăm făcând scut în jurul ieslei din Betleem, împreună cu Maica Sfântă, și să apărăm, cu demnitate, cu dârzenie, cu bucurie și seninătate valorile nostre creștine, tradițiile românești printre care se numără și colindatul în frumoasele costume naționale.”

„Dragii mei, vă felicit că ați lăsat astăzi toate ca să vă îmbrăcați în straiele frumoase ale neamului nostru. Să nu vă lăsați clătinați în credința voastră, să vă păstrați curăția, puritatea, frumusețea sufletească și să continuați să colindați, să continuați să iubiți frumusețile spirituale ale neamului din care faceți parte și să le transmiteți mai departe așa cum și voi le-ați primit de la părinții voștri, de la bunicii voștri, de la cei de dinainte, care au rezistat, care în smerenie, în tăcere, de multe ori pe ascuns, mai ales în orașe, au continuat să păstreze tradițiile de Crăciun și în vremea pustiului ateu”, a spus Preasfinţia Sa.

Pe scena de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 34 de grupuri de colindători, de la unităţi de învăţământ din judeţul Bihor și ansambluri folclorice: Școala Gimnazială Aușeu, Școala Gimnazială Bucuroia, Școala Gimnazială Chijic, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea, Școala Gimnazială Pietroasa, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Școala Gimnazială Aștileu, Școala Gimnazială Balc, Școala Gimnazială Beznea, Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea” Borod, Școala Gimnazială Bulz, Școala Gimnazială Brusturi, Școala Gimnazială Căbești, Școala Gimnazială „Dacia” Oradea, Școala Gimnazială Derna, Liceul Tehnologic Dobrești, Școala Gimnazială Husasău de Tinca, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești - Școala Gimnazială Luncasprie, Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” Beiuș, Asociația Cultural-Sportiva „Poienarii” Popești, Școala Gimnazială Răbăgani, Școala Gimnazială Roșia, Școala Gimnazială Săcădat, Școala Primară Șuști, Colegiul Tehnic „TraianVuia” Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești - Școala Gimnazială Topa de Sus, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Școala Gimnazială Vașcău, Școala Gimnazială Vășad, Școala Gimnazială Butani, Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Oradea, Liceul Tehnologic „Vasile Voiculescu” Oradea, Liceul Tehnologic Dobrești - Școala Gimnazială Hidișelu de Dobrești.

În cadrul programului, Grupul de colindători „Moștenitorii Bihorului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonați de Doamna Prof. Anamaria Gal, Grupul „Corinteii” de la Liceul de Arte Oradea, coordonați de Doamna Prof. Aurica Bonțu și Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului  Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea, condus de Arhidiacon Prof. Ștefan Lakatos au susţinut câte un minirecital de colinde.

Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Doamna Prof. Aurica Bonțu, profesor canto popular la Liceul de Arte Oradea; Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învăţământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei; Pr. Călin Popa, membru în Comitetul de conducere APOR – filiala Bihor, Doamna Prof. Daniela Sopota – inspector școlar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor; Pr. Conf. Univ. Dr. Viorel Popa – director de departament în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea; Pr. Simion Goga – inspector pentru cateheză la Episcopia Oradiei și Prof. Dan Nicolae Peter, director al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea.

Pentru prestația din cadrul festivalului, s-au acordat grupurilor premii pe ciclu de învățământ: primar, gimnazial și liceal, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Participanții, profesorii însoțitori și rapsozii au primit vouchere, iconițe și calendare oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.

S-a evidențiat, o data în plus, vocația, implicarea și profesionalismul cadrelor didactice, care în parteneriat cu slujitorii sfintelor altare dezvoltă în rândul elevilor dragostea față de valorile spirituale locale. Acestora li s-au alăturat, ca în fiecare an, comunitățile locale și părinții elevilor care au susținut și sprijinit participarea acestora la acest eveniment. Costumele populare, interpretarea colindelor în dialect, prezența rapsozilor la festival au reușit să mențină particularitatea acestei manifestări între programele similare prezentate în această perioadă.