Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Festivitate de absolvire pentru a șasea promoție a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Festivitate de absolvire pentru a șasea promoție a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Promoția 2011-2015 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat joi, 27 mai, în mod festiv cursurile liceale.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, programul dedicat acestui eveniment a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către părinții profesori, în Paraclisul „Sfântul Niceta de Remesiana” din clădirea istorică a vechii Academii de Teologie Ortodoxe din Oradea, de pe strada Republicii, nr.48.

Alături de absolvenții care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, au mai participat părinții și invitații acestora, precum și ceilalți colegi din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice. La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Profesor Radu Rus, Director al Liceului Ortodox, a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra absolvenților pe parcursul celor patru ani de studii și i-a îndemnat să nu uite niciodată că fără ajutorul lui Dumnezeu nu pot realiza nimic constructiv în viață.

Programul pentru absolvenți și pentru părinții acestora, a continuat în sala de clasă, unde s-a strigat pentru ultima oară catalogul și s-au depănat împreună amintiri și momente frumoase petrecute împreună timp de patru ani.

La auzul ultimului sunet de clopoțel, absolvenții s-au îndreptat spre sala festivă, cântând tradiționalul imn „Gaudeamus igitur”, unde au fost întâmpinați de către colegii din clasele mai mici, împreună cu cadrele didactice și alți invitați, și unde s-a săvârșit slujba Te-Deum-ului de mulțumire.

Părintele Profesor Radu Rus, moderatorul festivității a dat cuvântul doamnei Claudia Timofte, Director al Cancelariei Prefectului județului Bihor, care a transmis aprecierea domnului Prefect Claudiu Adrian Pop pentru absolvenții și pentru profesorii lor, subliniind faptul că este o onoare și o bucurie să existe și să funcționeze în urbea Oradiei o școală ortodoxă de valoare.

În continuare, Preacucernicul Părinte Nicolae Alexandru Pop, Vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a transmis cuvântul de binecuvântare, de prețuire și de apreciere din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei pentru absolvenții și dascălii acestei școli, ctitoria de suflet a Preasfinției Sale. Preacucernicul Părinte Vicar i-a îndemnat pe absolvenți să nu fie numai teoreticieni a ceea ce au învățat, ci și practicieni, trăitori autentici ai Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Părintele Florin Negruțiu, Inspector şcolar pentru disciplina Religie, a adresat cuvinte de apreciere la adresa absolvenților și a scos în evidență numeroasele rezultate ale elevilor, care au reprezentat în mod onorant această școală la olimpiade și la alte concursuri locale și naționale.

Șeful de promoție, absolventul Alin Cristian Nistor a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și a dascălilor, amintind  experiențele frumoase prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.

A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți colegilor din clasa a XI-a, după care reprezentantul clasei a XI-a, elevul Andi Bacter le-a mulțumit colegilor mai mari pentru ajutorul și experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă.

Cel mai emoționat și cel mai trăitor dascăl al festivității, doamna profesoară Georgeta Bulinschi, diriginta clasei, în cuvântul domniei sale a asemănat cei patru ani de liceu cu o călătorie pe parcursul căreia, absolvenții au strâns mai multe bagaje de cunoștințe teoretice și practice, necesare în etapele următoare ale vieții. De asemenea, doamna dirigintă a premiat absolvenții care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofroniei a oferit premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.

Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, i-a revenit șefului de promoție Cristian Nistor, în timp ce Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Darius Dat. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Leontin Seican a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”, iar Cristian Nistor a mai primit încă un premiu „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice. Absolventului Damian Mag i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare”, pentru Patrologie, iar Vlad Ghiulai a primit Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească. Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească, a fost acordat absolventului Nicolae Popescu, iar pentru implicare în activități culturale, Narcisa Demeter a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absoventei Karina Bac, pentru implicare în activități filantropice.

Promoția 2011-2015 este a șasea promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, școală care a luat ființă în anul 2007, cu binecuvântarea și la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și care acum își desfășoară activitatea pentru clasele de liceu, în clădirea istorică a vechii Academii Ortodoxe de Teologie din Oradea, în timp ce clasele primare și de gimnaziu își desfășoară activitatea pe strada Aluminei, rr. 88, iar grădiniţa funcţionează în imobilul situat pe strada Republicii, nr. 41.