Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Început de an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Pentru Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, începutul anului școlar 2015-2016 a fost un moment de îndoită bucurie. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, luni, 14 septembrie a avut loc deschiderea festivă a anului școlar în locația de pe strada Aluminei, pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, în timp ce în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” din clădirea istorică a fostei Academii de Teologice de pe strada Republicii, s-a săvârșit Sfânta Liturghie cu ocazia praznicului Înălțării Sfintei Cruci, pentru elevii care studiază la profilul teologic şi slujba de Te Deum, în cadrul festivităţii de deschidere fiind citit şi mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului școlar 2015-2016, intitulat Cooperarea dintre Familie, Școală și Biserică în educație.

Bucuria din prima zi a anului școlar, care a coincis cu praznicului Înălțării Sfintei Cruci a fost întregită a doua zi, de prăznuirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei, zi în care Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei, a fost prezent în mijlocul elevilor și a cadrelor didactice de la Liceul Ortodox orădean, săvârșind Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”.

Ierarhul ctitor al Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” a fost primit cu multă bucurie de elevii și profesorii școlii, care, pe lângă solemnitatea și frumusețea unei Liturghii arhierești, au avut prilejul de a asista la o hirotonie în treapta preoției.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Sofronie a făcut referire la pericopa evanghelică și la virtuțile monahale și arhierești ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. „Datorită vieții sale exemplare de credință, de evlavie și de rugăciune, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș a fost un sfânt care și-a încununat viața prin săvârșirea de minuni, consemnate în sinaxarul și în cântările alcătuite în cinstea sa. Cinstind moaștele sale, care se află în Catedrala mitropolitană din Timișoara, credincioșii cinstesc, de fapt, puterea și harul lui Dumnezeu care au lucrat în viața Sfântului. Deși nu a păstorit mult, viața sa puternică de rugăciune și de credință nestrămutată au făcut ca el să fie și să rămână cel mai strălucit arhiereu al lui Hristos din ținutul Banatului și astăzi este ocrotitorul Mitropoliei care se întinde pe acest teritoriu canonic și peste partea de sud a Crișanei, în Eparhia Aradului.

Acest sfânt a fost, așa cum mărturisește și troparul său, dedicat în întregime lui Hristos, încă din tinerețea sa. El provine dintr-o familie de origine venețiano-raguzană, cu rădăcini macedo-române, deci din Balcani, și încă din tinerețe a căutat să meargă pe calea cea strâmtă a chipului îngeresc, devenind călugăr în Sfântul Munte Athos, unde este cinstit cu mare evlavie. Viața sa de rugăciune foarte aleasă a determinat Sinodul Bisericii Ortodoxe Sârbe cu conducerea la Peci, în sudul Serbiei, Mitropolia Timișoarei, ca și alte Mitropolii, fiind dependentă de Biserica Ortodoxă a Serbiei, ca să-l aleagă Mitropolit al Timişoarei și să fie hirotonit prin harul lui Dumnezeu și prin punerea mâinilor a doi dintre Ierarhii care slujeau atunci în părțile noastre și anume Mitropolitul Artemie al Vârșețului și Mitropolitul Sofronie al cetăților Lipova și Jula, care își avea reședința la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de lângă Arad.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, deși a păstorit puțin, 1650-1653, a rămas ca modelul, ca arhetipul Păstorului lui Hristos din pământul Banatului și este principalul Ierarh pe care l-a dat această provincie, la care se mai adaugă un Sfânt ceva mai vechi și anume Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, care a fost Episcopul Vârșețului și care a murit ca martir, fiind ucis de turci în 1594, atunci când turcii conduși de Sinan-Pașa au înfrânt revolta antiotomană și antiislamică a sârbilor și a altor popoare balcanice, înfrângere ce s-a soldat cu martiriul Sfântului Teodor al Vârșețului și cu arderea moaștelor Sfântului Sava, cel dintâi Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Autocefale Sârbe pe colina Vracear din Belgrad, locul unde astăzi se ridică monumentala Catedrală Patriarhală a Serbiei.

Deci și alți Arhierei au strălucit în ceta Sfinților din pământul Banatului și pentru că noi, aici, în Crișana, suntem lângă Banat și am avut o istorie comună, se cuvine să îl cinstim pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, cu atât mai mult cu cât anul trecut, când am inaugurat căminul-internat al acestei școli, l-am așezat ca ocrotitor pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei.”

În finalul cuvântului de învățătură, Episcopul Oradiei i-a îndemnat pe cei prezenți să își asume modelul de viață al sfinților, în general, și al Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, în special. „Pentru a intra în Împărăția Cerurilor, unde se ajunge de către cei care doresc să ajungă la mântuire, trebuie trecut printr-o ușă, care este Hristos Însuși. Astfel, pericopa evanghelică ce se citește în ziua prăznuirii unui Sfânt Ierarh ne învață să dăm dovadă de râvnă și de mare responsabilitate în lumea căzută și secularizată în care trăim, mai ales pentru cine este chemat să slujească lui Dumnezeu și oamenilor, în Biserică, asemănându-se sfinților, cum a fost și Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului. Luând ca exemplu în viața nostră pilda Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, se cuvine să-I cerem lui Dumnezeu să ne ajute să ne împodobim cu toate virtuțile, pentru a putea fi de folos Bisericii și Neamului din care facem parte.”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și directorul liceului, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Sofronie pentru grija părintească manifestată constant pentru viitorul și dezvoltarea acestei școli, pepiniera duhovnicească a Eparhiei Oradiei, unde în acest an școlar învață 725 de elevi, de la grădiniță până la liceu, pregătiți de 52 de cadre didactice de mare calitate umană și profesională, elevi ale căror rezultate școlare aduc bucurii părinților, dascălilor, Bisericii și Neamului nostru românesc.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Sofronie a vizitat sala profesorală, sălile de clasă și internatul școlii, stând de vorbă cu elevii și cu părinții acestora, sfătuindu-i, încurajându-i şi urându-le succes în noul an școlar.