Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Oradea în ziua aniversării centenarului reînființării Episcopiei Oradiei

Liturghie arhierească la Catedrala Episcopală din Oradea în ziua aniversării centenarului reînființării Episcopiei Oradiei

Duminica a douăsprezecea după Rusalii, 30 august 2020, a fost o zi de mare bucurie duhovnicească pentru Ierarhul, clerul și poporul dreptmăritor din Eparhia Oradiei, împlinindu-se în această zi o sută de ani de la binecuvântatul moment al reînființării Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august 1920.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, în prezența a numeroși credincioși orădeni.

În cadrul predicii rostite după citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, Chiriarhul Oradiei a subliniat învățăturile duhovnicești ce se desprind din întâlnirea și dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos și tânărul bogat.

Ierarhul a vorbit și despre semnificațiile istorice ale zilei de 30 august pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, împlinindu-se exact o sută de ani de când Regele Ferdinand I a promulgat „Legea pentru restatornicirea în Ardeal a vechei Episcopii din Oradea-Mare” prin înalt Decret Regal (30 august 1920).

Preasfinția Sa a arătat că, drept recunoștință și mulțumire adusă lui Dumnezeu și înaintașilor pentru momentul de acum o sută de ani, cu prilejul acestei aniversări importante a românilor ortodocși din Bihor, în zilele de 19 și 20 septembrie 2020 vor avea loc târnosirea noii biserici de la Mănăstirea Izbuc, Catedrala Munților Codru Moma, cu hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Părinți de la Sinodul I Ecumenic și Sfântul Ierarh Nectarie (în sâmbăta după Înălțarea Sfintei Cruci), și târnosirea noii Catedrale Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea (în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci).

În final, Chiriarhul Oradiei a adus mulțumire Preasfintei Treimi pentru toate binefacerile oferite în cei o sută de ani care au trecut de la reînființarea Eparhiei Oradiei.

 

*

 

Odată cu semnarea Tratatului de pace de la Trianon, 4 iunie 1920, care a consfințit la nivel internațional decizia de unire a provinciilor românești proclamată la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia, a fost deschis drumul reactivării vechii Episcopii Ortodoxe a Oradiei.

Demersurile susţinute cu înflăcărare de clerul și credincioșii dreptmăritori bihoreni  vreme de două secole n-au rămas fără răspuns deoarece în România întregită, la 23 iunie, respectiv 13 august 1920, în Senatul României şi în Camera Deputaţilor a fost votată „Legea pentru restatornicirea în Ardeal a vechei Episcopii din Oradea-Mare”, fiind apoi promulgată în ziua de 30 august 1920 prin înaltul Decret Regal emis de către Regele Ferdinand I Întregitorul. Legea avea un singur articol cu următorul conţinut: „Vechea episcopie ortodoxă română din Oradea-Mare, în ţinutul Bihorului, se restatorniceşte în drepturile sale de odinioară”.

Pentru Biserica Ortodoxă şi poporul dreptmăritor din Bihor, ziua de 30 august 1920 a rămas pentru totdeauna ca o duminică a Învierii, după secole de încercări şi privaţiuni. În această luminoasă zi, în România reîntregită, Episcopia Oradiei s-a reactivat prin Decret Regal, fiind prima Episcopie care a luat fiinţă pe pământul românesc după recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, ca cel dintâi rod al acesteia.

Pr. Cristian Rus