Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Mănăstirea Buna Vestire și-a serbat hramul

Mănăstirea Buna Vestire și-a serbat hramul

Sute de credincioși dreptmăritori din Oradea, dar și din alte colțuri ale Eparhiei Oradiei au luat parte, de praznicul Bunei Vestiri, sâmbătă, 25 martie 2017, la hramul așezământului monahal din cartierul orădean Episcopia Bihor.

Bucuria obștii monahale, a monahiilor şi surorilor, a ostenitorilor, binefăcătorilor și pelerinilor veniți să ia parte la sărbătoarea mănăstirii a fost încununată de prezența Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Între pelerinii prezenți la hramul mănăstirii a fost și Domnul Mihai Gheorghiu, președintele Coaliției pentru Familie, prezent la Oradea cu prilejul Adunării publice și a Marșului pentru viață.

După citirea pericopei evanghelice a sărbătorii, Preasfinţitul Părinte Sofronie a rostit o frumoasă predică în care a subliniat însemnătatea praznicului Bunei Vestiri pentru mântuirea neamului omenesc:

„Suntem astăzi în zi de sărbătoare, aducându-ne aminte de faptul că Dumnezeu a trimis în lume pe Însuși Fiul Său, Cel Unul-Născut din veci din Tatăl, pe Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Care, la plinirea vremii, când umanitatea a fost pregătită să ofere Floarea cea preaaleasă lui Dumnezeu, pe Preasfânta Fecioară Maria, Și-a luat fire omenască din Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu, pentru ca El, Fiul Fecioarei, Noul Adam, să ridice de pe noi, oamenii, osânda morții, blestemul în care am ajuns prin neascultarea de Dumnezeu, și să ne întoarcă de la moarte la viață.”

„Fecioara Maria este cea care a acceptat să fie Maica Domnului. Din clipa acceptării sale, ea devine nu doar Maica Mântuitorului Iisus Hristos, ci, pentru că El este Mirele Bisericii, ea devine maica noastră a tuturor. De aceea, noi, creştinii ortodocşi, o iubim şi o cinstim, închinându-i, în cursul anului, mai multe sărbători, între care şi cea de astăzi, a Bunei Vestiri, cu nouă luni mai înainte de praznicul Naşterii Domnului, sărbătoare care se întâmplă, întotdeauna, să fie în timpul Sfântului şi Marelui Post închinat Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi în care, în special în timpul săptămânii celei de-a cincea, avem o zi închinată Deniei Acatistului Bunei Vestiri, şi anume sâmbăta Acatistului din săptămâna a cincea din Sfântul şi Marele Post, în care la denie, la priveghere, la slujba specială a utreniei de vineri seara, se citeşte Imnul Acatist al Bunei Vestiri, în care, în imagini poetice, este redată întreaga sărbătoare de astăzi, o sărbătoare mare a întregii creştinătăţi, cinstită încă de la începuturile Bisericii.”

La finalul cuvântului de învățătură, Preasfinţia Sa a anunțat desfășurarea, și la Oradea, în după amiaza acestei zile, cu începere de la ora 16, a Marșului pentru viață, sub genericul „Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!”, demers binecuvântat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe traseul Piața Unirii-Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului”-Spitalul clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, marș ce va fi precedat de o Adunare publică, în Piața Unirii din Oradea, pentru susținerea familiei tradiționale și a referendumului privind definirea căsătoriei și a familiei în Constituția României, adresând îndemn părintesc credincioșilor prezenți de a participa la aceste evenimente.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, soborul slujitor, în frunte cu Ierarhul, obştea mănăstirii şi pelerinii prezenţi, au înconjurat de trei ori, în procesiune, biserica mare a mănăstirii.

După încheierea programului liturgic, prin grija și dragostea stavroforei Pavelida Bădilă, stareța așezământului monahal, obştea mănăstirii a oferit o agapă frăţească pentru toţi pelerinii.

 *

Mănăstirea „Buna Vestire” din Oradea s-a înfiinţat în anul 1997, în jurul unei biserici din localitatea Episcopia Bihor, astăzi cartier al municipiului Oradea, construită în anul 1936 de către Armata Română. Încă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, şi apoi, odată cu instalarea regimului comunist ateu în România, acest sfânt lăcaş a fost lăsat în paragină mai bine de jumătate de secol.

Între anii 1998 şi 2007, monahiile de la nou-înfiinţata mănăstire „Buna Vestire”, conduse de maica stareţă Pavelida Bădilă, s-au îngrijit de restaurarea integrală a bisericii, aceasta fiind resfinţită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie la 1 iulie 2007. De asemenea, în ultimii ani, în incinta mănăstirii s-a construit un altar de vară, cu un paraclis la demisol, corpuri de chilii, stăreţia cu un paraclis, precum şi o clădire pentru activităţile de asistenţă socială, noile sfinte altare din cadrul aşezământului monahal fiind târnosite în ultimii ani de către Preasfinţitul Părinte Sofronie al Oradiei. Între 2014-2015 prin grija maicilor s-a ridicat o nouă biserică din lemn cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cadrul schitului ce are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, situat în Episcopia Bihor, dependent de Mănăstirea „Buna Vestire”.