Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Manifestări dedicate aniversării centenarului unirii Basarabiei cu România la Oradea

Manifestări dedicate aniversării centenarului unirii Basarabiei cu România la Oradea

Aniversarea împlinirii a o sută de ani de la hotărârea istorică a Sfatului Țării din Republica Democratică Federativă Moldovenească (Basarabia) de unire cu Regatul României, 27 martie 1918, cel dintâi pas în realizarea unității naționale, a fost marcată și în vestul României, la Oradea, capitala Țării Crișurilor, prin manifestări religioase și cultural-comemorative.

Marți, 27 martie 2018, la ora 11, în Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de Te Deum și slujba Parastasului, aducând mulțumire Părintelui ceresc pentru binefacerire revărsate în acești o sută de ani trecuți de la unirea celei dintâi provincii românești cu Țara Mamă, fiind pomeniți ierarhii, clerul, membrii Sfatului Țării de la Chișinău, fruntașii poporului, ostașii și dreptmăritorii creștini care și-au adus o contribuție esențială la unirea Basarabiei cu România. Slujbe de Te Deum au fost oficiate în această zi în toate bisericile de enorie și mănăstirești din Eparhia Oradiei, iar la miezul zilei clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Bihor au răsunat timp de un minut.

În aceeași zi, Universitatea din Oradea a fost gazda unei manifestări științifice dedicată împlinirii a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu România, sub egida Conferințele Centenar, organizată de Centrul de Studii Interdisciplinare al universității, coordonat de Domnul Prof. Univ. Dr. Sorin Șipoș, în cadrul căreia au susținut conferințe invitați din Republica Moldova, respectiv Domnul Prof. Univ. Dr. Habil. Ion Eremia, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat din Chișinău, și Domnul Prof. Univ. Dr. Ion Xenofontov, cadru didactic la aceeași facultate.

Oaspeții din Basarabia au susținut prelegerile în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, fiind prezenți Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Domnul Prof. Univ. Dr. Habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, prorectori, decani, cadre didactice și studenți, între care și tineri basarabeni care studiază la Oradea.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul Oradiei a salutat prezența distinșilor invitați din Basarabia la Oradea în această zi specială pentru poporul român, subliniind datoria tuturor românilor de a privi cu speranță spre viitor, dincolo de trecutul presărat cu multe încercări și greșeli, din care suntem chemați să învățăm: „Este important să precizăm că, indiferent cum s-ar așeza lucrurile în această lume, din punct de vedere cultural, noi, românii de la Nistru până la Tisa, aparținem aceleiași familii și nicio forță străină nu poate să schimbe datul acesta. Faptul că Dumnezeu ne-a lăsat să trăim aici, în acest spațiu binecuvântat, să vorbim aceeași limbă, cu graiurile locale specifice, să purtăm același port național, cu variantele atât de frumoase din fiecare parte de țară, să avem aceeași istorie, cu suferințele care au fost, și de o parte și de cealaltă a Carpaților, toate acestea arătă că aparținem cu toții aceleiași civilizații daco-romane, creștine, strămoșești, iar noi suntem moștenitorii acestei civilizații.”

Începând cu ora 14, Preasfințitul Părinte Sofronie a participat la Primăria Municipiului Oradea, în sala mare Traian Moșoiu, la ședința festivă a Consiliului Local al Municipiului Oradea dedicată împlinirii a o sută de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României. La începutul manifestării, după intonarea Imnului Național al României, Ierarhul a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” și a binecuvântat întreaga adunare.

În prezența a numeroase oficialități locale și din Republica Moldova, dar și a multor orădeni și câtorva studenți basarabeni, Domnul Ilie Bolojan, primarul Oradiei, gazda întrunirii, a rostit un cuvânt despre însemnătatea hotărârii Sfatului Țării din Basarabia de unire cu Țara Mamă, evocând câteva din personalitățile care au militat pentru împlinirea acestui deziderat. Domnul Prof. Univ. Dr. Habil. Ion Eremia, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat din Chișinău, a subliniat frumoasele relații și legături de suflet existente între Universitatea de Stat din Republica Moldova și instituții din Oradea, în special cu Primăria Municipiului Oradea și cu Universitatea din Oradea. Urmează ca, în perioada următoare, orașul Oradea să să înfrățească cu un oraș din Republica Moldova.

În după-amiaza zilei de 27 martie, la Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural, Preasfințitul Părinte Sofronie a participat la vernisajul unei expoziții de icoane vechi din Republica Moldova, intitulată „Un singur neam, o singură credință românească”, organizată de Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bihor, Asociația Culturală Patriotică Pro Basarabia și Bucovina și Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, gazdă fiind Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural.

Prin grija și dragostea Domnului Colonel Petru Costin de la Serviciul Vamal al Republicii Moldova, au fost aduse și organizate într-o expoziție temporară, ce va putea fi vizitată până în 18 aprilie 2018, icoane cu valoare patrimonială, pictate pe lemn sau pânză, dar și icoane cu ferecături, lucrate de zugravi bisericești din Basarabia, datate din secolele XVIII, XIX și XX.

La vernisaj au participat numeroși elevi și studenți, oameni de cultură orădeni, precum și cadre de la Poliția de Frontieră Bihor și de la Administratia Națională a Penitenciarelor. Moderatorul evenimentului a fost Domnul Colonel (r) Dan Poinar, președintele filialei bihorene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

În cadrul evenimentului, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei a făcut prezentarea expoziției, vorbind despre originea, semnificațiile și arta icoanei, atât pentru întreaga creștinătate, în general, dar și pentru poporul român, în special:

„Prezența lui Dumnezeu, Cel Care a creat lumea, o prezență discretă, dar palpabilă, prin lucrarea harului în materie, în această zi în care ne aducem aminte de evenimentul istoric de acum o sută de ani de la Chișinău, o avem în sălile de alături, unde sunt expuse icoane prețioase, majoritatea din secolul al nouăsprezecelea, care aparțin colecției Domnului Colonel Petru Costin, care, cu generozitate, a venit să ne pună înaintea ochilor comorile pe care le-a adunat, cu trudă, din dragoste de Dumnezeu și de frumos, într-un exercițiu de păstrare a patrimoniului național și împiedicare a înstrăinării acestuia. Icoanele sunt foarte prețioase și fac parte nu doar din credința noastră, ci și din moștenirea culturală a poporului român, din identitatea culturală românească.”

Au urmat cuvântări rostite de Preasfințitul Părinte Virgil, Episcopul greco-catolic de Oradea și de Domnul Ionuț Ciorba, director adjunct al Muzeului Orașului Oradea – Complex cultural. În final, Doamna Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea, în calitate de gazdă, a mulțumit celor prezenți și Domnului Colonel Petru Costin pentru organizarea acestei expoziții în cadrul muzeului orădean, unde, de altfel, au mai fost expuse drapele istorice și o colecție de arme și unelte medievale, tot prin bunăvoința domnului colonel.

Manifestarea a fost punctată și de câteva momente artistice, protagoniști fiind tinerii Alexandru Carțiș și Alexandrina Chelu, care au cântat în duet melodia „Trei culori”, de  Ion și Doina Aldea Teodorovici, dar și taragotistul Petrică Popa, care a interpretat melodii patriotice românești.

După vernisaj, toți cei prezenți au avut bucuria și încântarea să admire cele 90 de icoane expuse, fiecare dintre acestea având propria istorie, povestită de colecționarul basarabean.