Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Manifestări la Colegiul tehnic „Alexandru Roman” din orașul Aleșd

Manifestări la Colegiul tehnic „Alexandru Roman” din orașul Aleșd

Sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie a însemnat pentru Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din orașul bihorean Aleșd, trei evenimente încadrate într-o amplă sărbătoare: Ziua patronului spiritual al școlii, Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și Ziua Națională a României. În acest an evenimentele au fost cuprinse în cadrul unor activități complexe sub genericul „Zilele „Alexandru Roman”, desfășurate în perioada 26 - 29 noiembrie.

 

SFINȚIREA TROIȚEI

Din inițiativa preotului Ovidiu Bocșan de la parohia Aleșd II și a unui grup de cadre didactice, în fața școlii s-a ridicat o frumoasă troiță din lemn sculptat, loc de închinare pentru elevi, cadre didactice și nu numai.. Lucrarea a fost realizată de Domnul prof. Adrian Bradea din Vadu Crișului și donată de biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Aleșd. Sfințirea troiței, a avut loc vineri 29 noiembrie în prezența unui mare număr de elevi, cadre didactice, oficialități publice și a unui numeros public. După oficierea slujbei de sfințire, un grup de elevi îmbrăcați în costume populare, îndrumați de prof. Corina Ionescu au susținut un miniconcert religios și patriotic. Despre semnificația crucii a vorbit preotul Ovidiu Bocșan.

Cu același prilej, a fost omagiat și patronul spiritual al școlii „Alexandru Roman”, distins cărturar și patriot român, care într-o perioadă de restriște națională , a promovat românismul. În cuvântul său de omagiere, doamna director prof. ing. Valeria Vasile a făcut o amplă prezentare a marelui cărturar și patriot: Alexandru Roman și-a asumat misiunea de educator cu pasiune și dăruire. „ A educat sute de elevi și studenți care au făcut parte din generația înfăptuitorilor Unirii de la 1918. Prin atribuirea acestui nume unității noastre de învățământ, îi continuăm idealul, îi vom continua pasiunea pentru educație. Prin activitatea sa publicistică a susținut că progresul prin cultură și morală este singura cale pentru dezvoltarea simțămintelor naționale în care stă renașterea noastră, cuvinte care dau har și multă dăruire elevilor și cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”. Remarcăm cât de actual este acest om mare politic un model și exemplu de urmat în ori ce tip de societate. Marele fiu al Bihorului născut la Aușeu, a fost un adevărat vizionar, un fervent susținător al ideii de egalitate, frățietate și al cauzei naționale. Vom urma și vom duce mai departe aceste minunate idealuri românești”.

A luat apoi cuvântul cel care a fost „nașul” de botez al numelui școlii, prof. Viorel Ilea fost director al colegiului, cel care a ales acest nume pentru patronul spiritual, un exemplu de cultură, patriotism și bun educator. Acest nume simbol este cinstit prin realizări deosebite obținute de către colectivul de elevi și cadre didactice, promovând  ideile și pasiunea sa pentru educație.

Primarul orașului, Domnul Ioan Todoca, a felicitat pe autorii evenimentului, și a transmis invitația de a sărbători împreună Ziua Națională a României, în ziua de 30 noiembrie, în piațeta „Mihai Viteazul”. Ceremonie dedicată lui Alexandru Roman s-a desfășurat și în localitatea Aușeu, lângp Aleșd, locul de naștere a marelui patriot, în fața bustului lui Alexandru Roman amplasat în fața primăriei. După un ceremonial religios sau depus coroane de către Primărie, Școala gimnazială din Aușeu care îi poartă numele și din partea Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd. Apoi elevii școlii gimnaziale a realizat un frumos program artistic în memoria lui Alexandru Roman și a Zilei naționale a României.

 Nicu Răcuciu