Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Mica Unire sărbătorită la Oradea

Mica Unire sărbătorită la Oradea

Aniversarea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, a fost marcată în Eparhia Oradiei prin manifestări cultural-educaționale și religios-militare.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, elevii Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea au sărbătorit Mica Unire printr-un program special, menit să evoce și să valorifice acest moment important din istoria poporului român.

Astfel, la Liceul Ortodox din Oradea s-a desfășurat o dezbatere la care au luat parte profesori și elevi, în cadrul căreia Domnul Prof. Alin Oros, cadru didactic la disciplina Istorie din cadrul liceului, a susținut o prelegere având ca temă semnificația actului Unirii Principatelor Române, Țara Românească și Moldova, din 24 ianuarie 1859, și importanța acestuia pentru evenimentul de după primul război mondial, Marea Unire din 1918.

Manifestările dedicate sărbătoririi Micii Uniri au continuat miercuri, 24 ianuarie, când, în toate bisericile din Eparhia Oradiei, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată slujba de Te Deum, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârșitul slujbei clopotele bisericilor au fost trase timp de un minut.

După Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum de la Catedrala Episcopală Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei din Oradea, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a luat parte, împreună cu elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, la manifestările religioase și militare organizate de Prefectura Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Garnizoana Oradea, în Piața Unirii din Oradea, pe platoul din fața statuii Voievodului Mihai Viteazul.

Cu acest prilej, în prezența și cu binecuvântarea Chiriarhului Oradiei, preoţii capelani care activează în cadrul structurilor militare ale Garnizoanei Oradea și din cadrul Ministerului Administrației și Internelor au oficiat o slujbă de Te-Deum. Au urmat discursuri rostite de Domnul Ioan Mihaiu, Prefectul Judeţului Bihor, şi de Doamna Conf. Univ. Dr. Alina Stoica de la Universitatea din Oradea, care au evocat importanţa şi semnificaţiile sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române. Apoi, Ansamblul coral Traian Moșoiu din Oradea a interpretat câteva cântece patriotice.

Manifestarea s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Voievodului Mihai Viteazul, la care au luat parte și elevii și profesorii Liceului Ortodox, defilarea detașamentelor militare și din cadrul structurilor de ordine și siguranță națională, dar și tradiționala Horă a Unirii.