Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Momente festive la Centrul de Nurtury din Girişul de Criş

Momente festive la Centrul de Nurtury din Girişul de Criş

Cu binecuvantarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în parohia Girişul de Criş din Eparhia Oradiei, în Duminica Rusaliilor, 23 iunie 2013, după Sfânta Liturghie, la Căminul Cultural din localitate a avut loc serbarea de sfârșit de an organizată de copiii Centrului de Nurtury (un program de prevenire activă a abandonului școlar) organizat în cadrul școlii din comună de către Asociația „Filantropia” Oradea a Episcopiei Oradiei, sucursala Girișul de Criș.

Serbarea s-a desfășurat în cadrul unui program mai amplu organizat de Primăria comunei Girișul de Criș, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la construirea căminului cultural din localitate, în cadrul unui proiect internațional, cu sprijinul Guvernului Insulei Man, care a fost reprezentat la această manifestare de o delegație semnificativă, formată din: Dl. Juan Watterson, ministrul Afacerilor Interne, Dl. Clin Leather, comisar pentru Castletown, funcţie echivalentă celei de primar, D-na Vanda Bridson şi Dl. Jamie Kirkham, şef de promoţie la Colegiul „King William”, instituţie şcolară care a sprijinit, după 1990, cu fonduri şi voluntari atât construirea căminului cultural din Girişul de Criş, cât și prima renovare a Centrului de zi pentru persoanele afectate de scleroză multiplă din Oradea, aflat în administrarea Asociației „Filantropia” Oradea. A fost prezent şi precum Dl. Cornel Popa, Președintele Consiliului Județean Bihor. La toți aceștia s-au adăugat părinți, copii, cadre didactice, oficialități locale, care au primit cu bucurie delegația din Insula Man, pe care grupul copiilor centrului nostru de nurtury i-a încântat cu un repertoriu de poezii și cântece românești, dar și britanice, spre surprinderea musafirilor străini.

În comuna Girişul de Criş, la 15 km de Oradea, un grup de voluntari sufletişti încearcă să ofere sprijin comunităţii de aici prin activităţi de asistenţă acordată familiilor de rromi în vederea integrării sociale a acestora. Demersul principal pe care îl realizează aceşti voluntari se referă la acompanierea şi asistarea copiilor din familiile de rromi, dar și copii din familii cu risc de marginalizare socială, în vederea prevenirii abandonului școlar și integrării şcolare a acestora, ca garanţie a dezvoltării şi adaptării culturale a acestora la provocările comunităţii moderne.

Ca urmare a colaborării iniţiate de părintele paroh Petru Fiţ cu organizaţia britanică „Ro-Man-Aid”, la care s-a adăgat sprijinul voluntarilor europeni, peste 27 de copii rromi sunt asistaţi zilnic în cadrul activităţilor şcolare, în vederea deprinderii abilităţilor de educaţie minim necesare pentru integrarea socio-educaţională a acestora. Ajutând cadrele didactice, voluntarii mărturisesc un puternic sentiment filantropic şi spiritual, căci, aşa cum declară Francesca Minelli din Italia, voluntar în cadrul proiectului, „a avea grijă de un copil, de viitorul lui, te face să te simţi oarecum un fel de naş, sau părinte spriritual pentru acest copil”. Pentru acest sentiment însă, voluntarii europeni investesc luni în şir de muncă zilnică, călătorind cu autobuzul de la Oradea până în comună, începând dimineaţa cu ora 7 şi suportând capriciile vremii de iarnă. Proiectul s-a dezvoltat în anul 2011 cu finanțarea Fundației „Ro-Man-Aid”, iar în acest an se doreşte ca această metodă pedagogică să fie inclusă ca formă oficială de asistență școlară în școală, după o perioadă de pilotare semnificativă a acesteia, în baza parteneriatului dintre Asociaţia „Filantropia” Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria Girișul de Criș și Fundația „Ro-Man-Aid”.