Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O nouă bibliotecă... o poartă către cunoaștere

O nouă bibliotecă... o poartă către cunoaștere

Prof. Dr. Corina Păcurar

Pr. Prof. Nicolae Duluș-Gaboraș

 

Colegiul Național ,,Emanuil Gojdu” din Oradea continuă tradiția culturală cu care a obișnuit această urbe, organizând de această dată un eveniment remarcabil, prilejuit de inaugurarea unei noi biblioteci, al cărei nume îl va menține mereu viu în inimile gojdiștilor pe profesorul Augustin Cosma, cel care a întemeiat prima revistă școlară românească, Țara visurilor noastre.

Ziua de 18 aprilie 2018 a fost una încărcată de emoție, cu atât mai mult cu cât conducerea Colegiului, reprezentată prin director prof. Florin Nicoară și director adjunct prof. Dorina Iova, și-a dorit ca acest nou început să stea sub auspiciile sacrului. Evenimentul s-a petrecut în două etape. Pentru început, de la ora 11 a avut loc o slujbă de sfințire, Sfeștanie, oficiată de părintele profesor Nicolae Duluș-Gaboraș, în prezența întregului corp profesoral al școlii. Atmosfera a fost încărcată de bucurie și satisfacție, acordurile imnului pascal ,,Hristos a înviat!” rezonând cu credința noastră că sufletul și mintea trebuie hrănite cu cunoașterea lui Dumnezeu și a tot ce înseamnă carte.

Mai apoi, la ceasurile serii, în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei și a Preasfințitului Virgil, Episcopul greco-catolic de Oradea, s-au readus în conștiințele celor prezenți idei profunde și esențiale privind rolul Bisericii și al Școlii în iluminarea spirituală și mentală a românilor, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în anul aniversării Centanarului Marii Uniri. Un Colegiu Național al cărui patron spiritual este marele mecena ,Emanuil Gojdu nu ar fi putut să nu marcheze acest moment de românitate veritabilă.

Preasfințitul părinte Sofronie a mulțumit pentru invitația de a participa la acest eveniment, subliniind totodată rolul pe care îl are Biserica în parteneriat cu Școala la formarea și desăvârșirea intelectuală și morală a tinerei generații: ,,Vă mulțumim că ne-ați invitat și că nu ați uitat că, din ecuația culturală a cetății, Biserica nu poate să lipsească. Să nu uităm că suntem într-o bibliotecă, un spațiu extraordinar și binecuvântat, un spațiu al cărții care înseamnă bucurie și răsfăț intelectual pentru orice om.”

Ca o completare fericită, acest eveniment cultural a fost îmbogățit și de intervențiile pline de substanță ale domnului prof. univ. dr. Sorin Șipoș și ale domnului prof. univ. Gabriel Moisa de la Universitatea din Oradea. Spiritul gojdist a vibrat din nou atunci când scriitorul Mircea Bradu, absolvent al Colegiului, a prezentat alături de invitații săi scrieri și activități remarcabile ale foștilor învățăcei ai școlii: acad. Mircea Malița, acad. Dumitru Radu Popescu, acad. Dorin Poenaru, prof. univ. dr. Toma Leonida Dragomir, prof. univ. dr. Ioan Alecsandru Baba și prof. univ. dr. Radu Iftimovici.

Astfel, inaugurarea unui lăcaș de cultură a devenit o fericită oportunitate pentru toți cei prezenți de a fi încredințați că prin credință și cultură autentică sufletul românesc va dăinui în veci.