Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda” la Oradea

O nouă ediție a Festivalului „Noi umblăm a colinda” la Oradea

Pr. Prof.  Florin Negruţiu

 

Sub auspiciile Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), marți, 17 decembrie 2019, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a desfăşurat  ediţia a XV-a a Festivalului de colinde „Noi umblăm a colinda”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Ortodox „piscop Roman Ciorogariu” Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (A.F.O.R.E.O.), Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, cu sprijinul Era Shopping Park Oradea.

            Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din școlile bihorene. El se adresează elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindătorii în vârstă din sat) – sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie și accentuează importanța parteneriatului dintre Biserică și Şcoală.

Această manifestare, devenită un eveniment de suflet în luna decembrie în peisajul bihorean și orădean deopotrivă, s-a dovedit a fi utilă nu doar pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a arăta că elevii și tinerii sunt preocupați de promovarea spiritului și satului românesc, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată. Mai mult, acesta este un eveniment care a oferit și anul acesta ocazia extraordinară de a retrăi atmosfera de odinioară din preajma marelui praznic al Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Festivalul a fost precedat de o paradă a costumelor populare desfăşurată, cu începere de la ora 11,00, în centrul municipiului Oradea, pe porţiunea pietonală a străzii Republicii și s-a încheiat  în Catedrala Ortodoxă ”Învierea Domnului” din Oradea. În parcul 1 Decembrie, la statuia Soldatului Necunoscut, s-au marcat printr-un colind, 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989.

Cele 39 de grupri de colidători din toate zonele județului, însoțiți de dascăli, preoți și rapsozi, au primit cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, prin intermediul Precucernicului Părinte Radu Valer Rus, consilier pentru învățământ și activităţi cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, delegatul Chiriarhului pentru acest eveniment. În cuvântul adresat colindătorilor acesta a subliniat rolul apostolic și misionar al celor prezenți, fiind felicitați pentru bucuria cu care interpretează colindul, pentru preocuparea față de patrimoiul spiritual local, atenția acordată zestrei pe care au primit-o de la înaintași și pe care o transmit nealterată generațiilor următoare. Au fost felicitați deopotrivă elevii, părinții acestora, dascălii implicați în pregătirea tinerilor. Părintele consilier a reamintit colindătorilor că locașul de cult, Catedrala Episcopală este a copiilor și tinerilor, așa cum a subliniat adeseori Chiriarhul Oradiei. Preacuviosul Părinte Protosinghel Irineu Bighe, eclesiarhul Catedralei Episcopale, a adresat în acest context cuvântul de salut al gazdelor și bucuria întâlnirii cu copiii și tinerii în preajma sfintelor sărbători. În final, Precucernicul Părinte Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor a mulțumit pentru primirea căduroasă și a transmis Preasfințitului Părinte Sofronie în numele colindătorilor, cuvântul de prețuire pentru purtarea de grijă fașă de tineretul creștin din întreaga eparhie.

Pe scena din sala de festivități de la Era Shopping Park Oradea au evoluat 39 de grupuri de colindători, de la unităţi de învăţământ din judeţul Bihor: Colegiul Național ”Samuil Vulcan” Beiuș, Colegiul Tehnic ”Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Tehnic ”Ioan Ciordaș” Beiuș, Colegiul Tehnic ”Traian Vuia” Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobrești, Liceul Tehnologic nr. 1 Suplacu de Barcău, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișel, Liceul Tehnologic Nr.1 Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Liceul Teoretic ”Gabriel Țepelea” Borod, Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” Oradea, Liceul Teoretic ”Petofi Șandor” Săcueni, Liceul Teoretic „Jozef Kozáček”  Budoi, Liceul Teoretic Bratca,  structura Școala Gimnazială nr. 1 Beznea, Liceul Teoretic Bratca, Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” Oradea, Școala Gimnazială ”Înv. Gâlgău Iosif” Păgaia, Școala Gimnazială ”Nicolae Popoviciu” Beiuș, Școala Gimnazială ”Oltea Doamna” Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, Structura Școala Primară nr. 1 Remeți, Școala Gimnazială nr. 1 Bulz, Școala Gimnazială nr. 1 Buntești, Școala Gimnazială nr. 1 Butani, Școala Gimnazială nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială nr. 1 Cheresig, Școala Gimnazială nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială nr. 1 Sâmbăta, Școala Gimnazială nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială nr. 1 Derna, Școala Gimnazială nr. 1 Husasău de Tinca, Școala Gimnazială nr. 1 Lunca, Școala Primară nr. 2 Șuștiu, Școala Gimnazială nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială nr. 1 Rieni, Școala Gimnazială nr. 1 Roșia, Școala Gimnazială nr. 1 Săliște de Vașcău, Școala Primară nr. 1 Poiana, Liceul Teoretic ”Nicolae Tinca” Jiga,  structura Școala Gimnazială nr. 1 Gurbediu, Școala Gimnazială Sâniob, structura Școala Gimnazială nr. 1 Ciuhoi, Școala Gimnazială nr. 1 Finiș.

            În deschiderea festivalului, Domnul Inspectorul Şcolar General, Prof. Alin-Florin Novac-Iuhas, a felicitat pe cei prezenți și le-a urat succes în cadrul celei de-a XV-a ediții a festivalului, evidențiind constanta acestuia și modul în care s-a amplificat această manifestare pe parcursul anilor. În momentele următoare domnul Leontin Ciucur, Directorul Ansamblului Artistic Profesionist ”Crișana” Oradea, a interpretat în dialect un colind cules personal din zona Bihorului.

Juriul festivalului-concurs a fost alcătuit din: Leontin Ciucur – Director Ansamblul Artistic Profesionist ”Crișana” Oradea, în calitate de președinte, Pr. Conf. Univ. Dr. Popa Viorel - Decan Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman” Oradea, Prof. Laura Pintea, Inspector Şcolar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Pr. Prof. Radu Rus – Consilier Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Prof. Univ. Dr. Sorin Curilă – Președinte Asociația Părinți pentru Ora de Religie – Filiala Bihor, Prof. Flaviu Zancu - Președinte Sindicatul Liber din Învățământ Bihor, Prof. Daniela Sopota - Inspector Şcolar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Prof. Aurica Bonțu, Liceul de Arte Oradea, Prof. Adrian Miescu, Dirijor Ansamblul Artistic Profesionist ”Crișana” Oradea, Viorica Cherteș, Președinte Asociația Femeilor Ortodoxe din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Prof. Dan Peter, Director Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, în calitate de membri.

Un fapt inedit în cadrul festivalului a fost interpretarea, pentru prima oară, de colinde în limba slovacă și limba romani.

            În cadrul programului, Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de Arhidiacon Ştefan Lakatos, Grupul Vocal „Moștenitorii cântecului” de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea, coordonat de Doamna Prof. Anamaria Gal, respectiv Grupul vocal „Corinteii” de la Liceul de Arte, coordonați de Doamna Prof. Aurica Bonțu, au susţinut câte un minirecital.

De asemenea, un moment emoționant l-a reprezentat premierea Domnului Profesor Teodor Bronț de la Liceul Tehnologic nr. 1 Dobrești, care a participat la toate cele 15 ediții ale festivalului, iar în acest an școlar urmează să se retragă din activitatea didactică.

Pentru prestația din cadrul festivalului grupurilor de colindători li s-au acordat premii, pe cicluri de învățămân,: primar, gimnazial și liceal, fiind apreciată calitatea interpretării, autenticitatea repertoriului și a costumelor populare. Fiecare participant și profesorii însoțitori au primit cadouri oferite cu generozitate de sponsorii festivalului.

Și la această ediție au fost puse în valoare vocația și calitatea profesională a dascălilor, preoților, dragostea elevilor față de valorile spirituale locale și nu în ultimul rând sprijinul comunităților locale.

Colindele românești au răsunat încă o dată pe străzile Oradiei aducând din toate părțile județului Bihor vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, prin vocile răsunătoare ale elevilor, dar și prin varietatea costumelor populare.