Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / O nouă generație de absolvenți ai Liceului Ortodox din Oradea

O nouă generație de absolvenți ai Liceului Ortodox din Oradea

În ziua de Odovanie a Praznicului Înălțării Domnului, promoția 2014-2018 a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea și-a încheiat cursurile liceale în mod festiv.

Prima parte a zilei a constat într-un program liturgic, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, urmată de slujba de Te-Deum, de către soborul Părinților Profesori de la Liceul Ortodox, în frunte cu Preacucernicul Prot. Prof. Radu Rus, Consilier al sectorului învățământ și activități cu tineretul din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Directorul Liceului Ortodox orădean.

La finalul programului liturgic, Preacucernicul Părinte Director a evidențiat legătura dintre pericopa evanghelică a Praznicului, respectiv fragmentul din Rugăciunea arhierească a Mântuitorului Iisus Hristos (Ioan 17, 18-26) și misiunea la care sunt chemați tinerii absolvenți ai școlii.

„Suntem după patru ani la care facem bilanț și ne găsim îmbogățiți din toate punctele de vedere. Sunt ani în care am încercat să formăm suflete și să modelăm caractere, să punem la inimile voastre faptul că lumea în care trăim are nevoie de oameni care să-L sfințească și să-L mărturisească pe Dumnezeu prin însăși viața lor și că voi trebuie să fiți lumină și mărturie a prezenței lui Dumnezeu în lume, indiferent unde va fi să vă găsiți locul mai departe.”

Programul a continuat cu intonarea tradiționalului imn academic „Gaudeamus igitur” de către absolvenți, după care împreună cu dirigintele au participat la ultima oră de dirigenție, pentru a depăna amintiri și a retrăi momente de suflet din timpul celor patru ani de liceu.

A doua parte a zilei s-a desfășurat în sala festivă a liceului, unde absolvenții au fost felicitați, iar cei merituoși au fost premiați.

Absolvenții, împreună cu invitații lor s-au bucurat de onoarea de a avea în prezidiu pe Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, delegatul Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, pe Preacucernicul Părinte Prof. univ. Dr. Dumitru Megheșan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, pe Preacucernicul Părinte Prof. Florin Negruțiu, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Județean Școlar Bihor, precum și pe reprezentanți ai Primăriei Municipiului Oradea și ai Asociației Părinților la nivelul școlii.

Preacucernicul Părinte Nicolae Pop, vicar eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei a transmis din partea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cuvânt de binecuvântare și de prețuire pentru absolvenți, pentru profesorii care i-au îndrumat și pentru părinții care i-au susținut.

După discursurile membrilor prezidiului, șeful de promoție, absolventul Mirel Fanya a adresat un cuvânt de mulțumire și de apreciere la adresa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la adresa dirigintelui și a profesorilor, amintind experiențele frumoase prin care au trecut absolvenții pe parcursul anilor de liceu.

A urmat momentul predării tradiționalei chei a succesului de către absolvenți, colegilor din clasa a XI-a, după care reprezentantul clasei a XI-a, elevul Cătălin Balint, le-a mulțumit colegilor mai mari pentru experiența împărtășită împreună, urându-le succes mai departe la examenele care îi așteaptă.

Dirigintelui clasei, Pr. Prof. Alexandru Dulca i-a revenit misiunea de a face ultima premiere a absolvenților, care s-au remarcat prin rezultate deosebite la învățătură și purtare pe parcursul clasei a XII-a.

Ca în fiecare an, Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul Oradiei a oferit premii speciale pentru absolvenții care s-au remarcat pe tot parcursul anilor de liceu în diferite domenii de activitate și de studiu.

Astfel, Premiul „Dumitru Stăniloae”, pentru cel mai bun rezultat la învățătură pe tot parcursul anilor de studiu, având media 10, i-a revenit șefului de promoție Mirel Fanya, precum și Premiul „Episcop Dr. Andrei Magier”, pentru Dogmatică și Studii biblice. Premiul „Episcop Roman Ciorogariu”, pentru rezultate deosebite la disciplina Istorie bisericească a fost acordat absolventului Andrei Baciu.

Premiul „Episcop Dr. Nicolae Popovici”, pentru conduită morală ireproșabilă, i-a fost acordat absolventului Radu Farcaș. Pentru participare și implicare activă în viața liturgică, absolventul Florin Clitan a primit Premiul „Episcop Dr. Vasile Coman”. Absolventul Justin Mureșan a primit Premiul „Diacon Nicolae Firu”, pentru Muzică bisericească.

Absolventului Antoniu Alb i-a revenit Premiul „Sfântul Vasile cel Mare” pentru Patrologie, iar pentru implicare în activități culturale, Iuliu Lerințiu a primit Premiul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Ultimul premiu, „Sfântul Arhidiacon Ștefan” i-a revenit absolventului Narcis Covaci, pentru implicare în activități filantropice.

Premiile au constat în cărți cu conținut teologic, apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române și la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.

Promoția 2014-2018 este a noua promoție de absolvenți ai Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, liceu care își desfășoară activitatea de peste un deceniu în urbea de pe malul Crișului Repede și care s-a înființat la inițiativa Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.