Locaţia curentă este: Prima pagină / Știri / Olimpiada Națională Corală 2015 la Oradea

Olimpiada Națională Corală 2015 la Oradea

Urbea de pe malul Crișului Repede a devenit, în perioada 7-9 mai 2015, capitala muzicii corale, găzduind Olimpiada Naţională Corală pentru clasele IX-XII, la care au participat 19 coruri din întreaga țară și peste 650 de coriști.

Festivitatea de deschidere a avut loc joi, 7 mai, de la ora 17, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Comisia centrală și de evaluare a fost alcătuită din profesori de la liceele de artă și de la Universitățile din țară.

Competiţia s-a desfăşurat pe două secţiuni: coruri ale liceelor de arte şi altele decât liceele de arte. Cea din urmă secţiune a avut două subsecţiuni: coruri ale liceelor teoretice şi coruri ale seminariilor și liceelor teologice ortodoxe.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la cea din urmă subsecțiune, alături de corurile Seminariilor din Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Târgoviște, Buzău și Roman, a participat și corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care a prezentat un repertoriu foarte variat, interpretând șase piese: „Iubi-te-voi Doamne” de Valentin Lazăr; „Barcarola” de Carl Maria von Weber; „Ceteră cu patru strune” de Tudor Jarda; „Zău..! Zău..!” de Dumitru Georgescu Kiriac; „Doina” de Timotei Popovici și „Cât îi Țara Crișului” de Ion Serfezi.

În urma jurizării, la secțiunea Licee de Arte, corul ,,Cantabile” al Liceului de Arte ,,Bălașa Doamna” din Târgoviște a obținut Premiul I, corul Colegiului de Artă ,,Octav Băncilă” din Iași a obținut Premiul al II-lea, iar corul ,,Ariston” al Liceului de Arte din Oradea a obținut Premiul al III-lea.

La secțiunea Licee Teoretice, corul ,,Mikes Diakkorus” al Liceului Teoretic ,,Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe a obținut Premiul I, corul Liceului Teologic Reformat din Cluj-Napoca a obținut Premiul al II-lea, iar corul ,,Cantabile” al Liceului Teoretic „Ioan Slavici” din Panciu a obținut Premiul al III-lea.

La ultima secțiune - Seminarii și Licee Teologice, corul „Apulum” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan” din Alba-Iulia s-a clasat pe primul loc, în timp ce corul „Laudamus” al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman și corul „Credo in Deo” al Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, s-au clasat, ambele, la egalitate pe locul al doilea.

Pentru varietatea repertoriului interpretat, corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a obținut un premiu special.

Pe parcursul celor două zile, participanții împreună cu dirijorii au avut ocazia să viziteze numeroase obiective ale orașului Oradea: Cetatea Oradea, Catedrala „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, Biserica cu Lună, Mănăstirea „Sfânta Cruce”, Muzeul „Țării Crișurilor”, Turnul Primăriei, Muzeul ,,Aurel Lazăr”, stațiunile „Băile Felix” și „Băile 1 Mai”, etc.

Sâmbătă, 9 mai, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea, a avut loc gala și festivitatea de premiere a corurilor participante.